SwissBiHSwissBiH

Aktivnosti u industriji eurozone u avgustu pale sedmi mjesec zaredom


Autor: Anera

Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su smanjene u avgustu, sedmi mjesec zaredom, odražavajući slabljenje inozemne potražnje pod utjecajem trgovinskih napetosti, pokazao je mjesečni izvještaj londonske kompanije Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u avgustu za pola boda u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 47 bodova, potvrdila je londonska kompanija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka prvu procjenu.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

Proizvođači imaju problema

„Proizvođači u eurozoni imaju problema i ljetno razdoblje pada proizvodnje protegnulo se i na avgust”, konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Iako je porasla u odnosu na juli, vrijednost PMI-ja u industrijskom sektoru u avgustu spada među najniže od početka 2013. godine, dodaje.

Knjige narudžbi ponovo su znatno smanjene u avgustu, odražavajući slabu potražnju, posebno za izvoz, primjećuju u Markitu.

Najveći pad još uvijek u Njemačkoj

Među vodećim ekonomijama eurozone Njemačka i dalje bilježi pad aktivnosti u industriji, uz vrijednost indeksa na najnižem nivou otkada je Markit počeo prikupljati podatke, što signalizira nastavak značajnog pogoršanja uvjeta poslovanja, ističu u londonskoj kompaniji.

Među velikim ekonomijama blagi rast proizvodnje zabilježen je samo u Francuskoj i Holandiji.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment