SwissBiHSwissBiH

Amerika više nije najkonkurentnija ekonomija


Autor: Anera

Singapur je izbacio Sjedinjene Američke Države sa prvog mjesta u ovogodišnjem izvještaju o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma. Izvještaj analizira konkurentnost ekonomije mjerenjem faktora kao što su makroekonomska stabilnost, infrastruktura, tržište rada i inovacijske sposobnosti.

Singapur je ove godine “gurnuo” najveću svjetsku ekonomiju na drugo mjesto, a grad-država u Aziji je dobila najviše ocjene za svoju infrastrukturu, zdravstvo, tržište rada i finansijski sistem, prenosi B92.

“SAD ostaju inovacijska sila, i pored gubitka od Singapura”, navodi se u izvještaju.

Jedan od “krivaca” za uspjeh Singapura i Vijetnama je upravo američko-kineski trgovinski rat. U izveštaju se navodi da dvije azijske ekonomije imaju koristi od globalnih trgovinskih tenzija zbog preusmjeravanja trgovine u ove zemlje.

Vijetnam je od prošle godine “zaradio” deset bodova, i popeo se na 67. mjesto od ukupno 137 zemalja.

Američki uvoz iz Vijetnama porastao je za 36 posto u prvih pet mjeseci ove godine, jer kompanije prebacuju proizvodnju iz Kine u Vijetnam i druge zemlje jugoistočne Azije kako bi izbjegle plaćanje papreno visokih tarifa.

Ipak, trgovinski rat imao je i negativne posljedice, jer se Singapur najviše oslanja na izvoz, a Kinu smatra svojim najvažnijim partnerom.

Naime, Singapur je oborio prognozu rasta BDP-a u avgustu i zabilježen je najslabiji godišnji rast još od globalne finansijske krize 2009. godine.

Na vrhu liste našli su se još i Hong Kong, Holandija i Švajcarska. Hong Kong se popeo za četiri mjesta od prošle godine, uprkos političkoj krizi koja je uzela danak ekonomskom rastu.

“Pojačana trgovinska i geopolitička napetost podstiču neizvijesnost širom svijeta i povećavaju rizik od nastanka problema u globalnim lancima snabdijevanja, naglih skokova cijena ili prekida u raspoloživosti ključnih resursa”, upozorava se u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma.

Izvor: BiznisInfo.ba

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: