SwissBiHSwissBiH

Energetski vampiri, sveznalice… – Pet tipova iritantnih kolega i kako se izboriti s njima


Autor: SwissBiH

Najteži dio posla su nerijetko ljudi, a još kada su to oni sa kojima provodimo 8 sati dnevno, radni dan umije da postane nepodnošljiv. Ali, ekspert za radne odnose Lin Tejlor ističe da, uz malo umjeća i strpljenja, možemo da se izborimo i sa kolegama koji nas najviše nerviraju. A ovih pet tipova, prema njenoj procjeni, najprije imaju moć da nas izbace iz takta.

Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Energetski vampiri

Za njih nema dobrih vijesti, kad pada kiša, ne valja, kad je sunce, pretoplo je, saobraćaj je uvek katastrofalan. Energetski vampir je stručnjak da iz sagovornika iscjedi energiju, pa je zato najbolje ne reagovati na njegove primjedbe. Ali, za neke od njih, to je samo znak da treba da nastave sa kukanjem, pa Tejlorova savjetuje da ako ste u kontaktu sa energetskim vampirom koji ne odustaje, pokušate da suptilno istaknete pozitivne aspekte svake njegove primjedbe. On će vas vjerovatno gledati kao ne naročito bistru osobu koja ne sagledava svijet realno, ali će potražiti novu žrtvu koja će se slagati sa svim što kaže.

Sveznalice

Ovi ljudi nisu eksperti samo u poslu, već i u drugim, tačnije svim oblastima. Oni su najpametniji i najobrazovaniji, istoriju sukoba Rusije i Ukrajine izdeklamovaće vam usred noći, znaju koja je vakcina najbolja za kovid, stručnjaci su za fudbal, kuvanje, vaspitanje djece. Sa njima se ne vrijedi raspravljati. Jer, ako to uradite, dajete im pažnju koju očajnički priželjkuju. Zato je najbolji pristup sa sveznalicama – ćutanje.

Tragičari

Od obične situacije na poslu, oni prave šekspirovsku dramu. Strašno, katastrofa, užas – dio je njihovog svakodnevnog rječnika bilo da se pokvario štampač, naišli su na nezgodnog klijenta ili im je šef rekao da urade nešto što im nije po volji. Tragičar traži potvrdu i slaganje, a ako vam je to teško, uvijek možete da izađete iz kancelarije na kratko pod izgovorom neodložnog telefonskog razgovora. Obično je toliko dovoljno da se smiri.

Pričalice

Oni su na prvi pogled fini i ljubazni, ali kada počnu da pričaju, ne umiju da stanu. Često ne reaguju na neverbalne znakove komunikacije da ste u žurbi, pa neće biti dovoljno da dok razgovarate sa njima bacate pogled na kompjuter, sat ili nervozno cupkate. Oni su tu da ispričaju svoju priču, koja je najčešće veoma opširna, pa im morate direktno, ali suptilno, reći da imate posla.

Preglasni

Kad ste godinama u kancelariji sa istim ljudima, saznaćete o njima i više nego što možda želite. Neki se i ne trude da to sakriju. Glasno razgovaraju telefonom sa ukućanima, klijentima, pa su za njih najbezbolnije rješenje slušalice. Ipak, ako su naročito glasni, asertivno ih zamolite da budu malo tiši, savjetuje Tejlorova

Izvor: EKapija

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment