SwissBiHSwissBiH

Greške su dobro došle


Autor: NAL

NA GREŠKAMA SE UČI

…. ali se po njima i zna da uposlenik radi i da se zalaže

Ovo nije fraza sa nekih od management-predavanja nego je činjenica, koju, posebno rukovodioci “starije generacije” ne žele da akceptiraju. Mladi, ambiciozni radnici, puni energije žele da isprobaju nove stvari, da se bave inovacijama. Većinom upravo ti radnici koji bi svojim “eksperimentisanjem” kad tad kompaniji donijeli DOBIT ili uštedu troškova, dobiju “po ušima” jer se ne uklapaju u šemu dosadašnjeg rada. Ovo se većinom vidi kod kompanija koje posluju dugi niz godina i koje nisu spremne za promjene, a istih je na našim prostorima jako puno. Savjet: Ostanite pri tome da budete ta osoba koja daje prijedloge, koja se zalaže za pozitivne promjene ALI sve to prokotolišite i imajte pri ruci, šanse su velike da će Vam trebati. Zapamtite jedno: velike kompanije nisu automatski dobre kompanije, većinom je to upravo obrnuto.

Naj više smo produktivni i kreativni, kada smo sretni i ne moramo se pretvarati u nešto drugo na poslu koji radimo (Richard Branson – Virgin Group)

Moje iskustvo je pokazalo da, ako ne postoji prostor za “napredovanje i sazrijevanje” ne treba ostajati u takvom okruženju jer poznato je da OKRUŽENJE ČINI ČOVJEKA (što nam je i psihologija potvrdila), a siguran sam da ne želite ostati statična osoba koja radi godinama na jednom mjestu i isti posao i koja je više nazadovala nego napredovala. Kada se odlučite za promjenu, može biti kasno jer npr. na zapadu je (većinom) pravilo da ako je kandidat za posao dugi niz godina u istoj komapniji (10 godina više), smatra se da isti ne zna ništa drugo da radi osim svog posla i nije sposoban za promjene, a ako u tom periodu kandidat nije imao nikakva doškolovavanja i napredke koje možet dokazati, onda će biti teško naći novog poslodavca koji će joj/mu dati šansu da se dokaže.

Svakako je moja preporuka svakom da se redovno (i kada ne traži novo zaposlenje) prijavi na oglase za posao u svom domenu interesovanja i obavi razgovor sa poslodavcem. Svakako u drugom krugu razgovora možete reći NE i ostati na svom radnom mjestu, ali ovako ćete uvijek ostati “up-to-date” i “na tržištu” (ako ništa CV će Vam biti uvijek aktualan)

Ovo što pišem se naravno odnosi na osobe koje nisu u takvoj situaciji da moraju raditi bilo kakav posao da bi preživjeli (daj šta daš) nego na osobe koje žele napredovati i koje traže posao koji će ih ispuniti i gdje će biti sretni.

Ja, kao osoba sa dugogodišnjim iskustvom u rukovođenju (preko 17 godina) sam uvijek bio sretniji sa uposlenima koji su bili “glasniji” tj. koji su imali svoje mišljenje i koji se nisu zavlačili u kancelarije i samo odradili “ono što im je obaveza iz ugovora”. Kada je došlo do provjere realizacije ciljeva, upravo osobe koje su teže za rukovođenje su bile te od kojih je firma naj više profitirala.

Rezime:
– Budite uposlenik koji teži ka pozitivnim promjenama (svaki prijedlog i promjenu zabilježite kao “dokaz”).
– Pazite na radno okruženje kao vas isto ne bi pretvorilo u osobu koja nije konkurentna na tržištu.
– Iako ne tražite novi posao, prijavite se 1-2 godišnje na oglas i otiđite na razgovor

Blog 2, 28.11.2018

Komentar-Kommentar-Comment

%d bloggers like this: