SwissBiHSwissBiH

Kako napraviti zaokret? Kako zakoračiti u nepoznato i uspjeti?


Autor: Anera

Željka Fuchs je hrvatska znanstvenica. Godinama je radila na sveučilištu u Splitu kao prodekanica za znanost i voditeljica studija fizike okoliša, a od 2017. na području jugozapadnih Kariba i Tihog oceana sa timom znanstvenika istražuje kako nastaju ekstremne vremenske pojave poput uragana. Oni traže oluje avionom i prolaze kroz njih. «Piloti nam obično kažu: Svi normalni ljudi izbjegavaju oluje, a mi baš idemo tražiti oluje»

Često me pitaju: jel te strah letjeti u oluje? Jel te strah kad se avion trese, sto ti kad je frka prolazi kroz glavu, kako se nosiš s time, što kaze tvoja obitelj, tvoja djeca? Ja kažem: za let u oluju treba samo mrvica hrabrosti, ostalo je vezano uz ljubav prema poslu, prema znanosti, prema novim otkrićima.

Na letovima za mene nema mjesta strahu jer radim cijelo vrijeme i fokusirana sam na posao. Let u oluje je proračunat, smišljen potez. Znamo u što ulijećemo i znamo da ćemo ponirati i tresti se. No isto tako znamo da to naš avion može izdržati. To je naprosto takav posao. Smislimo sve unaprijed, napravimo najbolje što možemo i nakon toga preživimo što slijedi. Koji puta se dogodi da je malo ozbiljnije nego smo predvidjeli – u tim trenucima koji ne traju dulje od par minuta, mislim na svoju djecu.

Tako je i u životu, samo puno puno teže. Za ispunjeni život treba puno hrabrosti. One prave, životne hrabrosti. Hrabrosti koju je svaki roditelj osjetio jer brine, hrabrosti koju svi osjećamo jer volimo. Hrabrosti da vjerujemo sebi, u svoje odabire, u svoju snagu, u svoju ljubav. Hrabrosti koja nas nosi u novi svijet, nove poduhvate, nova iskustva. Hrabrosti koja znači da napravimo sve najbolje što možemo i znamo i onda pustimo životu da odradi svoje.

Kada moj avion ponire ja sam mirna. Znam da sam napravila sve što sam mogla. Kako za pripremu za let tako u mom životu. Kada mi je rečeno u Hrvatskoj da kao žena koja će vjerojatno imati obitelj nemam što raditi u znanosti vjerovala sam sebi i otišla u SAD. Kada su svi na doktoratu odgađali planiranje djece jer to dvoje teško ide zajedno, ja sam jako željela biti majka i vjerovala sam sebi. Bila sam trudna s 3. djetetom kad sam branila doktorat. Već sam tada letjela u oluje. Kada sam prije tri godine ponovno selila iz Hrvatske u SAD sa stalnog sigurnog posla u nepoznato, sama s troje djece, opet sam vjerovala sebi. Nisam imala stalni posao u Americi, a moj veliki projekt od 5.4 milijuna dolara tada je bio samo san. Strah je sastavni dio života. Zapravo može biti jako produktivan jer nam pokazuje gdje dalje kako bismo napredovali. Jer velike stvari puput životnih promjena ili novih otkrića radimo iako nas je strah od promjena. Zato hrabrost za mene znači raditi najbolje što mogu i znam, uvijek i stalno i usprkos svemu! A kako sreća prati hrabre tako mogu reci da sam mirna i kad ulijećem u oluje jer imam ispunjen i sretan život.

 

Izvor: jutarnji.hr / Željka Fuchs

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: