SwissBiHSwissBiH

Kina se sprema da ukine restrikcije na kupovinu automobila


Autor: Anera

Kina je objavila mjere za povećanje potrošnje, uključujući i moguće ukidanje restrikcija na kupovinu automobila, piše CNBC.

Mjere se uvode jer privredni rast najmnogoljudnije zemlje na svijetu usporava zbog naraslih trgovinskih tenzija sa Sjedinjenim Državama.

Kako prenosi portal B92, Vlada je saopštila da lokalne vlasti koje imaju ograničenja na prodaju automobila treba postepeno da ih ublaže ili uklone, kao i da podstiču kupovinu vozila koja koriste nove vidove energije.

Akcije evropskih proizvođača automobila skočile su na vijest da se zvanični Peking sprema da olabavi restrikcije za prodaju vozila. Kineska privreda usporila je više nego što je očekivano na početku trećeg kvartala, a rast je u drugom kvartalu usporio skoro na najnižu vrijednost u posljednjih 30 godina.

Rezultati maloprodaje u julu ukazali su na opreznije ponašanje potrošača, jer je maloprodaja rasla najsporijim tempom od aprila, prenosi Tanjug.

Prodaja automobila i nakita opala je u odnosu na prošlu godinu, dok je prodaja odjeće, kućnih aparata i telekomunikacione opreme spala na jednocifren procenat rasta. Vlasti su saopštile da će podržati tržne centre, stadione i centre za zabavu, kao i da će obnoviti komercijalne pješačke zone širom zemlje.

Takođe je navedeno da će zvanični Peking produžiti rad maloprodajnih objekata kako bi podstakao “noćnu privredu”, jer će prodavnice i restorani raditi duže.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment