SwissBiHSwissBiH

Objavljeni tenderi: Ko će hraniti 3.300 korisnika narodnih kuhinja u KS?


Autor: Anera

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS objavilo je tri tendera za nabavku hljeba i mesa za korisnike narodnih kuhinja u BiH.

Radi se o nabavci polubijelog hljeba čija je procijenjena vrijednost 357.868,00 KM sa PDV-om, zatim nabavka piletine u vrijednosti 107.448,00 KM sa PDV-om, te nabavka junećeg mesa bez kostiju u vrijednosti 436.590,00 KM sa PDV-om, 

Ukupna procijenjena vrijednost ova tri tendera je 901.906 KM. Da bi firme dobile posao i dokazale da mogu snabdijevati narodne kuhinje u narednoj godini moraju ispunjavati jedan od uslova, a to je da su u prošloj godini imale makar jedan realiziran ugovor u procijenjenoj vrijednosti tendera.

Nurija Hodžić iz Ministarstva za rad kazao je za portal Akta.ba da je osnovni razlog za takve uslove jer se treba snabdjeti 3.300 korisnika.

“Mi imamo pravilnik o normativu namirnica za jedan topli obrok, odnosno da svaki obrok treba imati po 70 gr junećeg mesa. Kada se to pomnoži sa 3.300 korisnika, za godinu dana dobijemo oko 41.000 kilograma mesa. S toga, firma koja hoće da učestvuje na tim tenderima mora ispunjavati taj uslov, odnosno mora imati minimalno jedan realizirani ugovor u procijenjenoj vrijednosti nabavke”, objašnjava Hodžić.

Napominje da je taj uslov bio i ranijih godina te da je to sigurnost da će tender dobiti firma koja je zaista u stanju nahraniti “bataljon” ljudi kojih je nažalost sve više.

“Moramo imati stabilnu firmu i ponuđača koji može udovolji tim zahtjevima i biti spreman da isporuči meso prema našim uslovima”, naglašava Hodžić, dodajući da se tim korisnicima hrana mora na vrijeme isporučiti.

Inače, ove tendere ranijih godina nikad nije uzastopno dobijala ista firma. Ranijih godina posao su dobile firme Mesna industrija Rakitno, Mesnica Bešlić i AEMS.

Izvor: akta.ba

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: