SwissBiHSwissBiH

Očekivanje MMF-a da će doći do ‘poravnanja’ između entiteta


Autor: Anera

Mistrica finansija Republike Srpske (RS) Zora Vidović razgovarala je sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Martinom Petrijem i rezidentnim šefom MMF-a Endrju Džuelom o reformskim procesima koje RS uspješno realizuje u skladu sa mjerama definisanim Programom ekonomskih reformi.

“Očekivanja misije MMF-a su da će u što skorije vrijeme doći do rješenja problema oko poravnanja između Republike Srpske i Federacije BiH, te da će buduća raspodjela biti automatizovana i zasnovana na krajnjoj potrošnji”, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

Najviše pažnje tokom razgovora je posvećeno stanju u javnom sektoru, reformi sektora zdravstva, reformi upravljanja javnim preduzećima, te planovima u pogledu sistema raspodjele prihoda od indirektnih prihoda.

Vidović je izjavila da su mjere i aktivnosti definisane Programom ekonomskih reformi sveobuhvatne, te izrazila zadovoljstvo činjenicom da na njihovoj realizaciji intenzivno rade i Vlada RS-a i sve relevantne institucije RS, koje imaju tehničku podršku međunarodnih finansijskih institucija.

Izvor: akta.ba

 
Loading..

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: