SwissBiHSwissBiH

Od Japana do Njemačke: Svjetske ekonomije uzdrmane


Autor: Anera

Koronavirus se i dalje širi, a postoje znaci da bi neke od najvećih svjetskih ekonomija mogle kliznuti u recesiju. Izbijanje epidemije pogoršalo je slobosti koje su već postojale.

Japan: Treća najveća svjetska privreda oslabila je za 1,6 posto u četvrtom tromjesečju 2019. godine, dok je zemlja apsorbirala učinke povećanja poreza na prodaju i snažnog tajfuna.

To je bila najveća kontrakcija u odnosu na prethodni kvartal od 2014. godine.

Njemačka: Najveća ekonomija u Evropi zaustavila se prije izbijanja koronavirusa, usljed pada proizvodnje u fabrikama. Pokazatelji ekonomskog raspoloženja u Njemačkoj naglo su se smanjili u februaru, zbog straha da bi virus mogao pogoditi svjetsku trgovinu.

Veliki broj manjih ekonomija također je u problemima. Hong Kong je u recesiji, a Singapur bi uskoro mogao doživjeti sličnu sudbinu.

Podaci Indonezije o BDP-u u četvrtom tromjesečju dosegli su trogodišnji minimum, dok je Malezija imala najgori rezultat u deceniji. U međuvremenu, rast u zemljama poput Kine i Indije usporio je u 2019.

Ekonomisti kažu da je slab ekonomski učinak u posljednje vrijeme vjerovatno posljedica dugotrajne štete od trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država, a da je koronavirus dodatno pogoršao stvari.

Izvor: biznisinfo.ba

 

Loading..

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: