SwissBiHSwissBiH

Radovi na pisti Aerodroma Bihać: Završen prvi sloj i postavljeni mjerni uređaji


Autor: Anera

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić zajedno sa pomoćnikom Federalnog ministra prometa i komunikacija za izgradnju, upravljanje i razvoj aerodroma, zračne infrastrukture Amadeom Mandićem, v.d. direktora Aerodroma Bihać Adnanom Bajrićem, kao i predstavnicima projektanta i izvođača radova obišao je radove na izgradnji testne piste na aerodromu Golubić.

Radovi na testnoj poletnoj pisti budućeg aerodroma u Bihaću dužine 300 metara izvode se po planu i već je završen prvi sloj, postavljeni mjerni uređaji, a ukoliko vremenske prilike budu povoljne do kraja rujna završiti će se postavljanje tri sloja nasipa sa geomrežom.

Sredstva za izgradnju testne piste osigurala je Vlada FBiH putem transfera javnim poduzeće za unapređenje avioprometa. Metoda izgradnje dijela piste u duljine do 300 metara se primjenjuje radi potrebnih ispitivanja i dokazivanja stabilnosti isprojektovane piste, a koja ostaje i koristi se prilikom dalje izgradnje staze i dati će nakon svih potrebnih mjerenja odgovor koliko bi koštali premjeri radova za pistu.

Od odobrenih 3,5 milijuna KM od strane Vlade FBiH, 1,5 miliona KM potrošit će se na dalji postupak eksproprijacije prema planu koji je ranije dostavljen Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH, što je neophodan preduvjet za buduće radove na aerodromskoj pisti koja će u konačnici, prema projektu, biti duga 2.200, a široka 60 metara.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment