SwissBiHSwissBiH

Trgovinski pregovori Kine i SAD-a u oktobru


Autor: Anera

Kina i SAD su se složili da početkom oktobra u Washingtonu održe trgovinske pregovore na visokom nivou, objavilo je u četvrtak kinesko ministarstvo trgovine.

Nešto ranije telefonski su razgovarali zamjenik kineskog premijera Liu He i dužnosnik Ureda američke vlade za trgovinsku politiku Robert Lightizer te američki ministar finansija Stevena Mnuchina, izvijestilo je kinesko ministarstvo, dodajući da je taj razgovor prošao “jako dobro” te da se Peking protivi bilo kakvoj eskalaciji napetosti u trgovinskom ratu.

“Obje strane su se složile da će zajedno raditi i poduzeti praktične mjere kako bi stvorili povoljne uvjete za konzultacije”, stoji u saopćenju kineskog ministarstva trgovine.

Timovi dviju strana će prvo razgovarati sredinom septembra prije nego se početkom oktobra održe pregovori na visokom nivou.

Svijet pomno prati razvoj događaja zbog bojazni da bi eskalacija trgovinskog rata između Kine i SAD-a mogla izazvati globalnu ekonomsku krizu.

U nedjelju je Washington počeo s primjenom carina od 15 posto na niz proizvoda koji se uvoze iz Kine, dok je Kina uvela dodatne namete na uvoz američke sirove nafte.

SAD također planira od 1. oktobra povećati carine na 30 posto, s 25 posto postojećih carina na uvoz iz Kine u vrijednosti 250 milijardi dolara.

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak upozorio da će u drugom mandatu biti još oštriji prema Pekingu ukoliko se trgovinski pregovori budu odugovlačili. (Hina)

Izvor: BiznisInfo.ba

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: