SwissBiHSwissBiH

Turska lira pala na najniži nivo ikada


Autor: SwissBiH

Turska lira je u petak pala za 1 posto na rekordno nizak nivo, produživši pad od dan ranije kada je centralna banka snizila stope za 200 baznih bodova, uprkos rastu inflacije, u šokantnom potezu koji su ekonomisti i opozicioni zastupnici opisali kao nepromišljen.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Pod pritiskom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ublaži monetarnu politiku, banka je snizila svoju repo stopu na 16 posto.

To je uslijedilo nakon iznenadnog smanjenja od 100 bodova u septembru, čime se Turska jako izdvaja u svijetu u kojem većina drugih zemalja zaoštrava monetarnu politiku.

Jedna od najlošijih valuta  od zemalja u razvoju posljednjih godina, lira je vrijedila 9,63 za dolar u 08:20 GMT nakon što je dotakla najnižu vrijednost svih vremena od 9,66.

Valuta je već u četvrtak pala za 3,4 posto nakon iznenađujuće velikog smanjenja stope, a ove je godine deprecirala za 23 posto – što je pomoglo da se inflacija pogura na blizu 20 posto i smanje se prihodi domaćinstava.

Čelnik glavne turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), Kemal Kilicdaroglu, usporedio je smanjenje stope s “izdajom zemlje”.

Predsjednik Erdogan je pozvao na monetarno ublažavanje kako bi se potaknuli krediti, izvoz i radna mjesta – iako većina ekonomista kaže da će to biti loše s obzirom na oštru deprecijaciju lire, visok vanjski dug i inflaciju znatno iznad ciljanih 5 posto.

Banka s Wall Streeta JPMorgan povećala je svoju prognozu inflacije do kraja godine na 19,9 posto, sa 16,7 posto prije posljednjeg smanjenja stope, i rekla da je “zanimljivo vidjeti banku kako se upušta u strmije smanjenje stope” u svijetu koji se bori s rastućom inflacijom.

– Takva popuštanje inflacije sugerira da brzo smanjenje inflacije nije prioritet politike – napisao je analitičar JPMorgana Yarkin Cebeci

Izvor: BiznisInfo

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment