SwissBiHSwissBiH

Zakon koji će pomagati održivo poslovanje utorak na razmatranju


Autor: Anera

Nacrt zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju ima za cilj uvođenje mjera koje mogu privrednom društvu, odnosno preduzetniku koji se nađe u finansijskim teškoćama, pomoći da nastavi održivo poslovanje.

Zakonskim rješenjem definisano je da je sporazumno finansijsko restrukturisanje dobrovoljni, vansudski model restrukturisanja dugova privrednog društava ili preduzetnika kroz redefinisanje dužničko-povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i drugih povjerilaca kao što su značajniji dobavljači.

Predviđeno je da se ovaj zakon sprovodi uz podršku Privredne komore, kao institucionalnog posrednika.

“Opcija sporazumnog /vansudskog, vanstečajnog/ finansijskog restrukturisanja dolazi kao prva opcija u nizu mjera koje je moguće, odnosno potrebno sprovesti prema privrednom društvu ili preduzetniku u finansijskim neprilikama, radi njegovog ozdravljenja ili radi rješavanja pitanja problematičnih kredita.”, navodi se u nacrtu ovog zakona, koji bi Narodna skupština RS-a trebalo da razmatra u utorak, 18. februara, na predstojećoj redovnoj sjednici.

Kako je predviđeno, postupak se pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika.

“Zahtjev za pokretanje ovog postupka podnosi se Privrednoj komori, koja ispituje da li je dužničko-povjerilački odnos podoban za restrukturisanje. Ako su ispunjeni svi uslovi za vođenje ovog postupka, Privredna komora organizuje sastanke strana u postupku, pruža drugu pomoć i podršku, a sve u cilju drugačijeg uređivanja finansijskih odnosa između dužnika i njegovih povjerilaca.”, navedeno je u Nacrtu.

Ovim zakonskim rješenjem predviđeno je i da se, ukoliko se postigne dogovor između dužnika i povjerilaca, ovaj postupak okončava sporazumom o finansijskom restrukturisanju.

Izvor: akta.ba
Loading..

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: