PORTAL EKAPIJA

10.01.2019.

Nedžad Alić, vlasnik i osnivač konsultantske kuće Swiss BiH – Želimo biti karika između Istoka i Zapada

Nakon višegodišnjeg rada u Švajcarskoj, Nedžad Alić vraća se u rodnu BiH gdje nakon obavljanja nekoliko rukovodećih funkcija u domaćim kompanijama pokreće i razvija poslovanje međunarodne konsultantske kuće Swiss BiH.

U svom prvom blogu objavljenom na web stranici swissbih.com ističe da sve što je na zapadu moguće, moguće je i ovdje, ali pitanje je: Da se mi, možda, nismo malo uljenili i prepustili se da nas rijeka nosi, jer svakako je lakše plivati niz nego uz rijeku?

U tom duhu kaže da za 2019. godinu imaju ambiciozne planove koji uključuju povezivanje kompanija iz BiH i regije sa onim u zapadnim zemljama.

Nedžad Alić za eKapiju prenosi svoje poglede na poslovne izazove u BiH, navodi koji su to domaći potencijali, ali ističe i nužnosti prilagođavanja savremenim ekonomskim principima poslovanja.

eKapija: Sa aspekta poslovanja kompanije Swiss BiH kako biste ocijenili 2018. godinu? Koje prošlogodišnje realizovane i/ili pokrenute projekte vidite kao posebno značajne?

– Prošla godina je, tako reći, godina ponovnog pokretanja kompanije Swiss BiH. Iako kompanija od 2001. godine posluje u Švajcarskoj, tek 2018. je ponovo aktivirana i registrovana u Bosni i Hercegovini. Ovo nismo mogli prije uraditi, jer sam imao druge angažmane i nisam se mogao posvetiti ovom projektu.

Ono što je u prošloj godini značajno, a to smo nastavili i u ovoj godini, je povezivanje sa institucijama, opštinama i firmama u BiH. Do sada smo radili po principu da nakon što imamo upit iz inostranstva kontaktiramo firme u BiH, ali i iz regije. Sada radimo proaktivno na povezivanju sa firmama za koje mislimo da imaju potencijal da nude svoje usluge/proizvode inostranstvu ili da rade za inostrane kompanije. Ovim putem pozivam sve zainteresovane kompanije da nas, nakon što pogledaju našu stranicu, kontaktiraju i ostvare poslovnu saradnju.

eKapija: S obzirom na to da imate veliko međunarodno iskustvo u pokretanju biznisa, gdje biste danas svrstali BiH? Šta prepoznajete kao mane, a šta kao prednosti?

– Na žalost, Bosna i Hercegovina je daleko od onoga gdje bi trebalo da bude, i što je najgore, naša zemlja sve dublje tone u ekonomski kolaps. Mislim da BiH nikad nije “uhvatila krivinu” što se tiče prelaza iz socijalističkog u današnji, nazovimo ga, kapitalistički sistem. To se najbolje vidi po rukovodećem kadru u kompanijama u BiH. To su nerijetko osobe koje su pred penzijom ili su već trebali da idu u penziju, ali to ne žele. BiH se pod hitno mora okrenuti međunarodnim standardima i prestati bućkati u nekim domaćim barama. Osim toga, mladi kadrovi trebaju preuzeti kormilo i okrenuti ekonomiju ka inovaciji i prospiritetu. O mitu, korupciji itd. da ne govorim. Na ovu temu se puno piše, ali se ništa ne mijenja.

Takođe, Bosna i Hercegovina ima puno prednosti, a onu glavnu, koju svakodnevno vidim i osjetim je radna snaga koja je, ako je pravedno plaćena, jako sposobna, inteligentna i snalažljiva. Na žalost, danas je doba jeftine radne snage i izrabljivanja. Naravno da od tih radnika ne možete puno očekivati. Nisam pristalica izreke “Bolje išta nego ništa”. Swiss BiH upravo pokušava naći balans između isplativosti i poslodavca i radnika.

eKapija: Swiss BiH nudi veliki broj različitih usluga. Na koji način uspijevate kvalitetno da djelujete u svim sferama poslovanja?

– Swiss BiH nudi usluge od savjetovanja preko analize tržišta, prevoda, vođenja projekata, edukacije, zapošljavanja pa do turističkih ponuda. Usluge smo kreirali vođeni logikom: šta ponuditi investitoru koji ne poznaje tržište BiH, ali i regije, a želi ovdje ulagati?. U razgovorima sa ambasadama kao i rukovodiocima stranih kompanija u BiH smo dobili skoro isti odgovor: “Treba nam neko ko će nam biti na usluzi od početka do kraja i da mi imamo što manje kontakta sa tržištem, administracijom i institucijama”. To smo i uradili. Iz tog razloga imamo web-stranicu SwissBiH.ba koja je na 5 jezika (bosanski, njemački, engleski, turski i arapski). Kvalitet postižemo tako što radimo sa domaćim kompanijama koje obilazimo, analiziramo i dajemo im probne radove kako bi se pokazale i dokazale.

Ne treba zanemariti onu drugu stranu našeg poslovanja – pomoć firmama u BiH i regionu da uđu na strano tržište. Ovdje smo već ostvarili značajne uspjehe, koji nam daju posebnu satisfakciju: radna snaga ostaje ovdje, a usluge/proizvodi se plasiraju vani.

eKapija: Koliki je interes stranih investitora za BiH. Koje regije i prirevdne grane su im najprivlačnije?

– Interes stranih investitora je na žalost sve manji. Moramo razumjeti da stranci ne žele da ulaze u toliki rizik poslovanja. Kada vidimo političku, društvenu i ekonomsku situaciju u našoj zemlji, na svakom koraku su sami rizici. Trenutno je zainteresovanost najveća za proizvodnju, i to iz svih oblasti, i IT sektor, ali polako postaju interesantne i druge oblasti poput marketinških usluga, nekretnine itd.

eKapija: Znamo da naši ljudi u inostranstvu umiju da naprave lijepe karijere i vrlo zapažene poslovne rezultate. Koliko je zapravo teško sa jednog podneblja i sistema rada i življenja prilagoditi se drugom. Koje su to najteže prilagodbe koje se moraju uraditi?

– Uvijek je lako navići se na bolje – to je izreka koja djelomično daje odgovor na ovo pitanje. A poslovni ambijent u stranim zemljama je nažalost puno bolji. Ako radite u inostranstvu, a okupirani ste “našim glupostima”, kao što su nacionalizam ili mahalanje, nećete puno postići.

Po tome vidite tačno ko je sagradio karijeru u stranim zemljama, a ko ne. Poslovni sistem na zapadu je izgrađen tako da ko želi da stvara i napreduje taj ima prostora, a ko želi da cijeli život radi za istu platu i na istom mjestu, i za njega postoji posao. Odluka je na samoj osobi. Osnovna barijera je u glavi. Nakon što uklonimo istu, granice uspjeha ne postoje. Dokaza imamo dovoljno.

eKapija: Šta očekujete od Swiss BiH u 2019. godini? Koji su poslovni planovi i koraci koje planirate preduzeti u njihovoj realizaciji?

– Imamo jako ambiciozne planove i iste ćemo sprovesti u djelo. Koliko će biti uspješni, to ćemo da vidimo. Želimo biti karika između Istoka i Zapada, želimo da inostrane kao i domaće kompanije koje imaju kapacitet da rade “sa drugom stranom” ne moraju razmišljati o preprekama nego samo o poslu, uspjehu i inovacijama, a mi ćemo preuzeti sve ostalo. Iz tog razloga smo prošle godine sklopili ugovore o saradnji sa nekoliko opština i kompanija i tim tempom nastavljamo i u novoj 2019. godini.

Ovim putem vašim čitaocima želim sve najbolje u novoj godini, da spoznaju svoje mogućnosti, prevaziđu barijere i pokušaju nešto novo, po mogućnosti da ostanu u svojoj domovini, jer samo ako se pokuša, može se i doći do rezultata.

ČASOPIS HUBiH

12.12.2018

SwissBiH: Povezivanje ”zapada” sa našom domovinom

SwissBiH je osnovan 2001. godine u Bernu, glavnom gradu Švicarske. Tadašnji cilj je ostao isti kao i danas: povezivanje ”zapada” sa našom domovinom i to u svakom smislu. Tada su 10 godina radili na ovom cilju putem časopisa SwissBiH koji je izlazio mjesečno. Nakon 11 godina djelovanja u Švicarskoj, kada se osnivač i direktor SwissBiH, Nedžad Alić vratio u Bosnu i Hercegovinu, SwissBiH je pauzirao sve do 2017. godine kada je firma registrovana i u našoj zemlji. Alić za HUBiH piše o prednostima i manama bh turizma, te šta SwissBiH čini na poboljšanju istog.

Nedžad Alić, osnivač i direktor SwissBiH

Poslovni ambijent u BiH je za većinu kompanija, a posebno za strane kompanije koje žele ulagati/raditi u našoj zemlji, nepovoljan. On što mi radimo jeste da stranim kompanijama nudimu uslugu od A do Ž tj. od istraživanja tržišta, registracije firme, do zapošljavanja radne snage i supporta, tako da nemaju dodira sa prekomplikovanom BH administracijom. Sa druge strane nudimo domaćim firmama mogućnost da sa svojim proizvodima/uslugama uđu na strano tržište. Sve ovo možemo raditi jer uposleni poznaju oba mentaliteta, pričaju nekoliko jezika i nemaju mentalnih barijera kao što su nacionalizam, predrasude, ograničenost i slično.

Po pitanju turizma smo radili manje projekte poput organiziranja dolaska stranaca (u ovom slučaju su to grupe iz Austrije / Njemačke / Švicarske) koje žele da dožive nešto nesvakadašnje kao npr. boravak u napuštenim selima, obilazak ratom razrušenih područja, ali isto tako obilazak gradova, river-rafting, planinarenja i ostali vidova sportskog turizma. Ono što je posebno interesantno su ”team-buildinzi” za managere.

Bez ikakvog pretjerivanja mogu reći da naša zemlja ima veći potencijal u turizmu od većine razvijenih država kao što su npr. Švicarska, Njemačka i njima slične. Razlika je u pristupu ovih zemalja kada se radi u turizmu, a taj pristup se ogleda u organizaciji, strategiji i potpori od strane države (zakoni, fondovi itd.). Ako pogledate da se preko 75% stranih turista nakon obilaska naše zemlje ponovo vraća, taj rezultat je više nego dobar. Međutim šta mi od toga radimo – na žalost premalo. Velike prednosti naše zemlje su: mentalitet stanovništva (gostoprimstovo, otvorenost i družiljubivost), netaknuta priroda, prirodni resursi, bogata historija (osmanlije, austro-ugari, SFRJ, BiH …). Ovo posjeduje malo koja zemlja u regiji, Evropi i šire. Osnovna mana je neorganiziranost, a iz toga proizilazi nepostojanje strategije, cilja i stručnjaka koji će se baviti samo sa ovom oblasti. Uvijek ponavljam istu izreku: ”ona/j koji ne zna kuda želi da jedri, za nju/njega niti jedan vjetar nije povoljan”. Osnova svega je strategija, a ista ne postoji u većini kompanija, a kamoli u lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim institucijama. Ovo važi za sve, a posebno za turizam.

SwissBiH ima jako ambiciozne planove. Želimo povezati zapad sa istokom ili obrnuto, kako želite. Želimo biti kompanija gdje se realizuju ideje i koja će promijeniti svijest Bosanaca i Hercegovaca i dati im nadu za bolju budućnost, jer upravo ovo je najveći problem: građani naše zemlje ne vjeruju u bolje sutra.

Na našoj web-stranici www.SwissBiH.ba se mogu naći sve naše usluge i to na bosanskom, njemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku. Mi realizujemo projekte samo koji će ići u korist građanima i društvu tako da npr. odbijamo ponude stranih firmi koji žele zapošljavati radnike i plaćati im 500 KM. Ne zagovaramo princip “bolje išta nego ništa” nego pokušavamo dokazati da ako se Bosanci i Hercegovci adekvatno plate, da ne postoje bolji, odaniji i marljiviji radnici. Sa druge strane, niko neće napustiti svoju zemlju ako ima normalne uslove za život. Pozivam i ovim putem sve građane naše države ali i zemalja regije DA SE PROBUDE, jer ovaj strašan san traje predugo da bi se moglo napredovati.

ČASOPIS HUBiH

12.12.2018

SwissBiH: Povezivanje ”zapada” sa našom domovinom

SwissBiH je osnovan 2001. godine u Bernu, glavnom gradu Švicarske. Tadašnji cilj je ostao isti kao i danas: povezivanje ”zapada” sa našom domovinom i to u svakom smislu. Tada su 10 godina radili na ovom cilju putem časopisa SwissBiH koji je izlazio mjesečno. Nakon 11 godina djelovanja u Švicarskoj, kada se osnivač i direktor SwissBiH, Nedžad Alić vratio u Bosnu i Hercegovinu, SwissBiH je pauzirao sve do 2017. godine kada je firma registrovana i u našoj zemlji. Alić za HUBiH piše o prednostima i manama bh turizma, te šta SwissBiH čini na poboljšanju istog.

Nedžad Alić, osnivač i direktor SwissBiH

Poslovni ambijent u BiH je za većinu kompanija, a posebno za strane kompanije koje žele ulagati/raditi u našoj zemlji, nepovoljan. On što mi radimo jeste da stranim kompanijama nudimu uslugu od A do Ž tj. od istraživanja tržišta, registracije firme, do zapošljavanja radne snage i supporta, tako da nemaju dodira sa prekomplikovanom BH administracijom. Sa druge strane nudimo domaćim firmama mogućnost da sa svojim proizvodima/uslugama uđu na strano tržište. Sve ovo možemo raditi jer uposleni poznaju oba mentaliteta, pričaju nekoliko jezika i nemaju mentalnih barijera kao što su nacionalizam, predrasude, ograničenost i slično.

Po pitanju turizma smo radili manje projekte poput organiziranja dolaska stranaca (u ovom slučaju su to grupe iz Austrije / Njemačke / Švicarske) koje žele da dožive nešto nesvakadašnje kao npr. boravak u napuštenim selima, obilazak ratom razrušenih područja, ali isto tako obilazak gradova, river-rafting, planinarenja i ostali vidova sportskog turizma. Ono što je posebno interesantno su ”team-buildinzi” za managere.

Bez ikakvog pretjerivanja mogu reći da naša zemlja ima veći potencijal u turizmu od većine razvijenih država kao što su npr. Švicarska, Njemačka i njima slične. Razlika je u pristupu ovih zemalja kada se radi u turizmu, a taj pristup se ogleda u organizaciji, strategiji i potpori od strane države (zakoni, fondovi itd.). Ako pogledate da se preko 75% stranih turista nakon obilaska naše zemlje ponovo vraća, taj rezultat je više nego dobar. Međutim šta mi od toga radimo – na žalost premalo. Velike prednosti naše zemlje su: mentalitet stanovništva (gostoprimstovo, otvorenost i družiljubivost), netaknuta priroda, prirodni resursi, bogata historija (osmanlije, austro-ugari, SFRJ, BiH …). Ovo posjeduje malo koja zemlja u regiji, Evropi i šire. Osnovna mana je neorganiziranost, a iz toga proizilazi nepostojanje strategije, cilja i stručnjaka koji će se baviti samo sa ovom oblasti. Uvijek ponavljam istu izreku: ”ona/j koji ne zna kuda želi da jedri, za nju/njega niti jedan vjetar nije povoljan”. Osnova svega je strategija, a ista ne postoji u većini kompanija, a kamoli u lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim institucijama. Ovo važi za sve, a posebno za turizam.

SwissBiH ima jako ambiciozne planove. Želimo povezati zapad sa istokom ili obrnuto, kako želite. Želimo biti kompanija gdje se realizuju ideje i koja će promijeniti svijest Bosanaca i Hercegovaca i dati im nadu za bolju budućnost, jer upravo ovo je najveći problem: građani naše zemlje ne vjeruju u bolje sutra.

Na našoj web-stranici www.SwissBiH.ba se mogu naći sve naše usluge i to na bosanskom, njemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku. Mi realizujemo projekte samo koji će ići u korist građanima i društvu tako da npr. odbijamo ponude stranih firmi koji žele zapošljavati radnike i plaćati im 500 KM. Ne zagovaramo princip “bolje išta nego ništa” nego pokušavamo dokazati da ako se Bosanci i Hercegovci adekvatno plate, da ne postoje bolji, odaniji i marljiviji radnici. Sa druge strane, niko neće napustiti svoju zemlju ako ima normalne uslove za život. Pozivam i ovim putem sve građane naše države ali i zemalja regije DA SE PROBUDE, jer ovaj strašan san traje predugo da bi se moglo napredovati.

PORTAL MANAGER.BA

12.12.2018

DOBITNA KOMBINACIJA ZA USPJEH: Poslovno Švicarac, privatno Bosanac!

Gost Kluba menadžera je Nedžad Alić, osnivač i vlasnik firme SwissBiH, Sarajevo.

U sklopu projekta Klub menadžera predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevicu čine boljom i zanimljivijom. U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Naš sugovornik je jedan od onih koji su tijekom ratnih događanja u BiH napustili zemlju i krenuli u bijeli svijet, trbuhom za kruhom.

Kao i brojni Bosanci i Hercegovci sličnih sudbina, i Nedžad Alić priča svoju uspješnu, poslovnu priču…

SwissBiH Vijesti

Da li imate dodatna pitanja na ovu temu? Radujemo se vašoj poruci.