SwissBiHSwissBiH

Ovo su zemlje EU sa najviše slobodnih radnih mjesta


Autor: NAL

Stopa slobodnih radnih mjesta u Evropskoj uniji i eurozoni porasla je u četvrtom tromjesečju 2018. na 2,3 posto, pokazuju sezonski neusklađeni podaci Eurostata.

U trećem prošlogodišnjem tromjesečju u EU iznosila je 2,1, a u eurozoni 2,2 posto. Stopa pokazuje nepokrivenu potražnju za radnom snagom.

I u EU i u eurozoni najviše problema s pronalaženjem radnika zabilježeno je na kraju prošle godine u uslužnom sektoru, sa stopom slobodnih radnih mjesta od 2,6 posto. U industriji i u građevinskom sektoru iznosila je 2,1 posto u EU, te 2,0 posto u eurozoni.

Među zemljama čijim je uporedivim podacima Eurostat raspolagao, najvišu stopu slobodnih radnih mjesta u četvrtom kvartalu 2018. bilježi Češka, od 6,0 posto. Slijede Belgija i Njemačka sa 3,4 posto, a Austrija sa 3,1 posto.

Najnižu stopu slobodnih radnih mjesta zabilježila je Grčka, od 0,4 posto. Slijede Bugarska, Irska, Španija i Portugal sa po 0,9 posto.

U Hrvatskoj je stopa slobodnih radnih mjesta u pomenutom tromjesečju skliznula na 1,4 posto, najniže u nešto više od godinu. Slabiju nepokrivenu potražnju za radnom snagom u četvrtom kvartalu registrovale su još Estonija, Irska i Litvanija.

Najveći skok potražnje za radnom snagom u odnosu na isti period prethodne godine zabilježile su Češka, Austrija, Malta i Njemačka.

Eurostat je izdvojio u posebnu tablicu podatke za Dansku, Francusku, Italiju i Maltu, budući da nisu „striktno“ uporedivi

Izvor: PoslovneNovine

Komentar-Kommentar-Comment