SwissBiHSwissBiH

Smjena generacija


Autor: NAL

HVALA I UŽIVAJTE U ZASLUŽENOM ODMORU


Ovo je tama koja je uvijek aktualna i koja je uvijek dizala prašinu kada se krene u raspravu. Kada je nekome vrijeme da se povuče i prepusti posao / kormilo mlađima tj. nasljednicima? Mislim da se nije baš bez razloga uvela penzija? Šva vi mislite?

Bio sam iznenađen kada sam primjetio da kod nas “starija” generacija po svaku cjenu želi ostati na poslu i ne želi prepustiti posao (posebno menadžerski) mlađoj generaciji. Opravadanja se brzo nađu a idu od: “današnja generacija nije nizašta” do “penzija je mala i od iste se ne može živjeti”. Mene samo interesuje kako su tako brzo zaboravili da su i oni bili mladi i nadali se šansi da dobiju posao.

Ovu temu sam izabrao baš iz razloga jer želim da se napokon razmišlja o smjeni generacije u našem poslovnom svijetu. Neka me niko ne shvati pogrešno: DA NIJE BILO STARIJIH GENERACIJA ništa ne bi bilo, ALI i oni su stvarali kada su bili mladi. Često nailazim na fenomen da starija generacija dovede nasljednika ali želi da isti bude kopija nje / njega. Mislim da poenta nije u tome i da posao neće biti dovoljno uspješan ako se bude radio isto kao prije 40 godina.

Nema smisla zapošljavati pametne ljude i govoriti im šta da rade, mi zapošljavamo pametne ljude da nama kažu šta raditi (Steve Jobs, Apple)

Sa druge strane, mlađa generacija mora naučiti da cjeni ono što im je ostavljeno u amanet – da isto čuvaju i UNAPREĐUJU, ali za ovo moraju biti lukavi tj. moraju balansirati između: poštivanja starog i uvođenja novog. Formula je uvijek ista: dokazati da je nešto novo bolje, pa će i “starija generacija” to prihvatiti. Jedan od primjera su mobilni telefonu koji su za naše roditelje bili glupost – sada su zahvalni na funkcijama i olakšanju u svakodnevnici.

U zavisnosti od struke, mix generacija posebno na rukovodećim poslovima je idealna kombinacija: iskustvo starijih i proaktivnost i fleksibilnost mlađih. Ova kombinacija se u puno uspješnih kompanija pokazala kao dobitna ALI opet se vraćamo na balans – uvažavati mišljenje drugih, ali raditi ono što je za sve najbolje: ići naprijed i ne osvrtati se nazad.

Rezime:
– Penzija / mirovina nije tek tako izmišljena
– Mladi moraju dobiti šansu da pokažu šta znaju i unesu “sviježa razmišljanja”
– Poštovati iskustvo ali potencirati inovacije i napredak (dokazati prednosti  noviteta)
– Dobitna kombinacija: mix generacija

 

Blog 3, 01.12.2018

Komentar-Kommentar-Comment

%d bloggers like this: