SwissBiHSwissBiH

Usudi se, budi hrabar


Autor: NAL

 DOBRO DOŠLI

Svima koji su otvorili ovaj Blog – zahvaljujem se. Ne iz razloga jer smatram da sam uspio privuci pozornost nego jer mi, sa obzirom na tematiku, upravo osobe koje ovo čitaju, daju nadu da još postoji volja za učenjem, za novim, za usavršavanjem …. A gdje je to bolje moguće nego u biznisu. Prvenstveno želim postaći mlade (a naravno i sve ostale) da putem mog Bloga počnu razmišljati malo šire i pozitivnije …. Pošto se radi o mom prvom Blog-u (što se tiče ove stranice), kratko ću se predstaviti, pa tako da sami možete odlučiti, da li se (možda) isplati dalje čitati 🙂 :

 

Alić Nedžad, iz Kozarca (rođen u Banja Luci). Trenutno (2018. godina) 39 godina mlad/star

1992 – 2011:
– 18 godina boravka u Švicarskoj (dipl. Organizator/Manager,  u toku dopunjavanje drugog studija psihologije u Njemačkoj)
– Certifikati za Njemački (drugi maternji), Engleski i Francuski jezik
– Diploma SIZ (SchweizerischerInformatikZertifikat) – švicarski certifikat informatike
– Certifikati iz Projet-Managementa, Managementa, rukovođenja, Customer Service i Sales
– 1999 – 2000 : Policija za strane grada Bern-a (Švicarska) – službenik
– 2000 – 2001: diAx / Sunrise (telekomunikacije) Biel (Švicarska) – vođa tima (25 uposlenik)
– 2001 – 2011: Swissphone Wirelss (sigurnosne mreže, paging) Bern (Švicarska) – član uprave firme (550 uposlenih)
– 2001 – 2018: SwissBiH intern. Consulting / Beratung / Savjetovanje

2011 – 2018:
– 7 godina rada i boravka u Bosni i Hercegovini
– 2011 – 2015: Limpex Handels / Intral BH (proizvodnja) – Generalni Direktor (470 uposlenih)
– 2016 – 2018: Centrotrans Eurolines (saobraćaj, turizam) – Izvršni Direktor Društva (770 uposlenih)
– 2001 – 2018: SwissBiH intern. Consulting / Beratung / Savjetovanje

Dodatno:
– Osnivač i urednik lista SwissBiH (mjesečni časopis za integraciju Bosanaca i Hercegovaca u Švicarskoj
– Putoholičar, ronilac i snowboarder

Gore navedeno je bitno jer, bar ja sam takav da želim znati sa “kim imam posla”, a sa obzirom da ste se odlučili da pročitate moje tekstove i savjete na temu biznis / poslovanje, smatram da je trebalo da se malo upoznamo.

Naslov prvog Blog-a “Usudi se, budi hrabar” je izabran sa razlogom. Ovim želim da postaknem sve osobe koje se dvoume da li nešto DA ili NE urade DA SE ODLUČE ZA VARIJANTU “DA” jer ako izbor bude NE nikada nećete znati šta ste propustili. Upravo se to desilo kada sam se odlučio za povratak u BiH. Pripreme za povratak su trajale pune 2 godine. Dolazak u Bosnu, razgovori sa mogućim poslovnim partnerima, intervjui …. i onda je došao taj dan koji se teško zaboravlja: Švicarska – Ljubljana (6 mjeseci) a zatim prvo radno mjesto: Tuzla tj. Lukavac kod Tuzle (Generalni Direktor kompanije Intral BH / Limpex Handels AG)

Svi koji se odluče za nešto novo, NEispitano, nešto što je riskantno će doživjeti jedno stanje koje se teško da opisati: izazov, adrenalin i želju za novim kao i želju za sopstvenim napredkom / nadogradnjom. Moja “prilagodba” novim uslovima je trajala nepunih 7 mjeseci, nakon toga sam mogao reći da sam postao dio sistema u kojem živim ali ni danas ne mogu reći da mi se sviđa niti da sam se “utopio” – a zašto: jer to ne želim.

Svaka priča ima kraj, samo je u životu svaki kraj, novi početak.

Svaka promjena, pa tako i poslovna zahtjeva detaljno planiranje. Bez toga će jako teško biti analizirati da li ste uspijeli u svojim namjerama: gdje želim biti za 1-2 godine, kolika želim primanja, da li se želim doškolovati itd. A da, još nešto da zamolim: svi vi koji sada mislite “lako je to tamo negdje na zapadu”, moram vas razočarati, ja nisam na zapadu nego već punih 7 godina u BiH i SVE što je na zapadu moguće, moguće je i ovdje ali pitanje je: da se mi možda nismo malo uljenili i prepustili se da nas rijeka nosi, jer svakako je lakše plivati niz nego uz rijeku …. Ali sa druge strane kakav je osjećaj postići nešto, što baš ne može svako? Kakav je osjećaj reći sam sebi: svaka čast – nevjerovatan … vjerujte mi.

Interesantan članak: sreća prati hrabre!

Ovo je bio uvodni Blog, u narednima ćemo se baviti bitnim segmentima odluka, poslovanja i napretka u poslovanju (unaprijed se izvinjavam na štamparskim greškama, a i ostale kritike su uvijek dobro došle)

Rezime:
– Ništa nije nemoguće
– Bez rizika se teško uspjeva (viši ciljevi)
– Planiranje je pola posla (stvorite naviku planiranja)

Blog 1, 27.11.2018

Komentar-Kommentar-Comment