SwissBiHSwissBiH

11 dana nakon što se Austrija počela otvarati, što kažu prve brojke


Autor: SwissBiH

Austrija je među prvim europskim zemljama počela ublažavanje mjera restrikcije. Od 14. travnja/aprila otvoren je dio trgovina, vrtni i hobi centri i prodavnice manje od 400 kvadratnih metara, uz uvjet da se poštuju striktne mjere socijalne distance.

Pratite SwissBIH i budite dnevno informisani:


Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa </h6

U Austriju sa zebnjom gledaju druge europske zemlje koje su već počele ublažavati mjere restrikcije ili to namjeravaju učiniti sljedećeg mjeseca, obzirom da će od brojeva zavisiti nastaviti mogu li se mjere dalje ublažavati ili su pak, ukinute prerano.

Sam austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je ranije kako neće oklijevati da mjere vrati ako brojke pokažu da se to mora učiniti, a to uostalom napominju i zvaničnici u svim drugim zemljama.

“Ovo je prvi korak ka otvaranju koji nam je omogućen. Želimo ljudima dati onoliko slobode koliko je moguće i onoliko ograničenja koliko je neophodno. Pratimo svoj plan, no ako brojke krenu u krivom smjeru, hitno ćemo ga zaustaviti”, kazao je Kurz.

Od tada do danas prošlo je 11 dana, pa iako period inkubacije virusa još nije prošao, brojke su počele govoriti svoje. A to što govore moglo bi biti ohrabrujuće za ostatak Europe i svijeta koji očajno žele pokrenuti svoje ekonomije.

Brojke u padu
Naime, Austrija je u ublažavanje mjera ušla sa 14.226 zaraženih a u subotu, 25. aprila, taj broj iznosio je 15.148. To znači da je od 14. do 25. aprila zabilježeno ukupno 922 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U istom tom periodu, odnosno u 11 dana koji su prethodili otvaranju prvih radnji, zabilježeno je 2.445 novih slučajeva zaraze.

Iz ovih brojki jasno je da broj novozaraženih u opadanju, bez obzira na to što su u međuvremenu neke mjere relaksirane.

Dnevni porast zaraženih na dan 25. travnja/aprila iznosio je 77, što je 2,4 puta manje nego što je zabilježeno na dan 14. aprila kada ih je bilo 185.

U prosjeku, svaki dan u periodu od 4. do 14. travnja/aprila registrirano je po 222,27 novih slučajeva zaraze, a u periodu od 15. do 25. travnja/aprila prosječan broj iznosio je 83,81.

Izvor: Worldometer

Ne treba sumnjati da Austrija za ovaj rezultat može zahvaliti samo striktnom poštovanju svih predviđenih mjera prevencije i zaštite, pa bi to morao biti imperativ i za sve druge zemlje koje idu njenim putem.

Nastavljaju ublažavanje mjera
Kurz je ove sedmice najavio da će Austrija nastaviti s ublažavanjem mjera restrikcije. Trgovački centri, veće prodavnice i frizeri trebali bi biti otvoreni od 1. maja. Od 15. maja trebali bi ponovo biti otvoreni restorani i kafići i nastavljene vjerske službe

Izvor: Manager.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment