SwissBiHSwissBiH

24 firme predstavile proizvode za rusko tržište


Autor: NAL

Predstavnici 24 privredna društva iz Republike Srpske u oblasti poljoprivrede i agroindustrije danas su na sastanku u Banjaluci sa generalnim direktorom ruske kompanije “Okej grupa” Arminom Burgerom predstavili svoje proizvodne asortimane koji bi mogli da budu plasirani na rusko tržište posredstvom ove kompanije.

Sekretar za ekonomsko-pravne poslove u Privrednoj komori Republike Srpske Dragana Kokot rekla je da je cilj sastanka bio da se Burger i njegovi saradnici upoznaju o proizvodnim mogućnostima privrednih društava iz Srpske, od kojih neka već plasiraju svoje proizvode na rusko tržište.

Prema njenim riječima, svoje mjesto na ruskom tržištu mogu naći svi proizvodi koji zadovoljavaju uslove za prisustvo na tržištima EU i regiona.

“Bilo je riječi i o količinima, a na osnovu onoga što smo danas čuli, uslovno rečeno može se krenuti sa nekim manjim količinama proizvoda koji mogu biti prisutni na rafama trgovačkih lanaca samo određenog regiona ili oblasti u Rusiji, pa da se postepeno ta ponuda širi”, pojasnila je Kokotova nakon sastanka u prostorijama Privredne komore Republike Srpske.

Burger je naveo da “Okej grupa” traži potencijalne saradnike sa lokalnim domaćim kompanijama kako bi zajedno proširili postojeći biznis, dodajući da postoji mnoštvo proizvoda za koje je ova grupacija zainteresovana da izvozi na rusko tržište.

On je pojasnio da su zainteresovani za široku lepezu – od svježih proizvoda, do alkohola, piva, sira i raznih drugih gotovih proizvoda.

Burger je rekao da je prije ovog, imao sastanak sa ministrom energetike i rudarstva Srpske Petrom Đokićem na kojem je stekao izuzetno pozitivan utisak u vezi sa institucionalnom podrškom izvozu na rusko tržište.

“Postoji jaka želja da se radi na promociji i unapređenju izvoza i da se podstaknu lokalni proizvođači i kompanije, te da im se pruži institucionalna podrška da izvoze na rusko, ali i na druga tržišta”, naveo je Burger.

Aleksandar Kojović iz trebinjske kompanije “Svislajon” rekao je da su na sastanku predali predstavnicima “Okej grupe” kataloge svojih proizvoda i upoznali ih da su prisutni na ruskom tržištu već dvije godine.

“Na to tržište izvozimo 300 do 400 tona naših proizvoda i nadamo se da ćemo imati pozitivnu saradnju sa ovom grupom”, naveo je Kojović

Izvor: BiznisInfo / Srna

Komentar-Kommentar-Comment