SwissBiHSwissBiH

48. IFTDO konferencija: Što prije se okrenuti digitalizaciji i novim generacijama uposlenika


Autor: Anera

Panel diskusijom “Kako kreirati uspješno radno okruženje” završena je 48. IFTDO konferencija koja se ove godine održala u Sarajevu i to po prvi put na ovim prostorima.

Učešće u trodnevnoj konferenciji uzelo je više od 200 učesnika koji su došli iz 32 zemlje svijeta.
Svi učesnici bili su izuzetno zadovoljni temama koje su predstavljene tokom samostalnih izlaganja, panel diskusija, workshopova i predstavljanja studija slučaja.

“Izuzetno sam zadovoljna što je Sarajevo bilo domaćin ove prestižne konferencije koja je bila odlična prilika za upoznavanje sa svjetskim trendovima, izazovima i primjerima dobre prakse iz oblasti razvoja ljudskih resursa. Imali smo priliku slušati vrhunske predavače sa izuzetno aktuelnim temama u vezi sa razvojem pojedinaca i kompanija u dobi digitalne transformacije. Nadam se da ćemo u budućnosti imati što više ovakvih stručnih konferencija čiji je cilj edukacija, razvoj i ulaganja u ljudske potencijale”, izjavila je Sanja Miovčić, predsjednik 48. IFTDO konferencije i Izvršni direktor Vijeća stranih investitora u BiH (FIC).

Tokom drugog i trećeg dana konferencije svi učesnici mogli su slušati teme kao što su “Uticaj digitalizacije na rad, “Leadership i timska kultura”,”Dolazak novih generacija na tržište rada”, i sličnih, te je donešen zaključak da se kompanije što prije moraju okrenuti digitalizaciji i onome što ona nosi, te posebnu pažnju usmjeriti na nove generacije čiji radni vijek tek dolazi.

Nove generacije u potpunosti su digitalno osviještene, te im se budući poslodavci, ali i kompanije moraju prilagoditi.

Najveću pažnju izazvali su predavači Arthur F. Carmazzi, Directive Communication Psychology iz Italije, Serdzan Simsek Arnautović, Facebook regruter iz BiH, te pobjednik svjetskog takmičenja Toastmasters Europe 2017, Ricardo Cabete, motivacioni govornik iz Portugala.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da smo ove godine imali priliku organizirati IFTDO konferenciju u ovoj divnoj zemlji. Moram naglasiti da nije bilo lako organizirati event na ovako visokom nivou na potpuno drugačijem tržištu, koje se u potpunosti razlikuje od tržišta na kojima smo ranije organizirali konferenciju. Uspješnost ovog događaja ne bi bila na ovom nivou da nije bilo prijatelja i njihove zaista velike pomoći. Posebnu zahvalnost želio bih iskazati Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, načeliku opštine Ilidža Senaidu Memiću, Vijeću stranih investitora (FIC), Upravi i studentima Internacionalnog Burch univerziteta, kompaniji AS Holding, te ostalim sponzorima, medijskim pokroviteljima i prijateljima“, izjavio je Ahmed Al Banna, CEO kompanije Origin Europe iz Bahreina.

Tokom prethodne večeri svi učesnici 48. IFTDO imali su priliku uživati na druženju koje je nazvano “Večer kultura” a koje je organizirano u Sarajevo Resortu, prvom i najvećem resortu izgrađenom u BiH.

Tom prilikom svi prisutni su uživali u performansima koje su pripremili učesnici iz BiH, Bahreina, Indije, Tajvana, Nigerije, Egipta, te Kuvajta.

Po zatvaranju, predsjednica 48. IFTDO konferencije, Sanja Miovčić predala je organizaciju naredne 49. konferencije predstavnicima koji dolaze iz Indije.

Poslovne novine, su između ostalih, medijski partner 48. IFTDO konferencije.

Izvor: PoslovneNovine.ba

Komentar-Kommentar-Comment