SwissBiHSwissBiH

Aerodrom u Bihaću staviti u funkciju do 2023. – U planu gradnja mosta preko Une radi lakšeg povezivanja sa gradom


Autor: SwissBiH

Vlada Federacije BiH osigurala je u ovoj godini 25 mil KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, a najveći dio ovih sredstava biće utrošen za gradnju i opremanje aerodromske piste neophodnom infrastrukturom, potvrdio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik ovog grada.
****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
***
Također, 150.000 KM biće namijenjeno za izradu projektnog plana za izgradnju mosta preko Une, koji kompleks budućeg aerodroma kraćim putem treba da poveže sa središtem Bihaća.
Fazlić je istakao kako će se izgradnja aerodroma odvijati u fazama, pa je tako donesena odluka da se prioritetno okonča izgradnja poletno-sletne staze u dužini od 1,2 kilometra, iako je projektom predviđeno da njena stvarna dužina iznosi 2,4 kilometra. Ovakva pista, kako je istaknuto, moći će da posluži za slijetanje manjih aviona, te će biti komercijalno iskoristiva.
– Mi sada radimo prvu fazu i cilj nam je da završimo pistu u ovakvom obliku. Želja nam je da se aerodrom što prije stavi u funkciju, u narednih godinu ili dvije dana, a da u narednom periodu pokušamo osigurati sredstva da izgradimo aerodrom kakav smo planirali – kazao je Fazlić.
U ovom trenutku najveći problem za širenje aerodroma predstavlja neotkupljeno zemljište koje se nalazi u privatnom vlasništvu. Radi se o poljoprivrednom zemljištu koje je proglašeno javnim interesom, a za dosad urađene radove iskorišteno je zemljište koje je bilo u vlasništvu grada.
Za otkup privatnog zemljišta, kako pokazuju analize, biće neophodna ogromna sredstva, a barata se cifrom od više desetina miliona maraka.
Dosad je u realizaciju projekta aerodroma utrošeno oko 9 mil KM i radi se uglavnom o namjenskim sredstvima iz budžeta Federacije BiH, dok je vrijednost cjelokupne investicije procijenjena na oko 100 mil KM. Ranije je istaknuto kako ovaj projekat ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju Unsko-sanskog kantona s ostatkom zemlje, ali i značajan ekonomski aspekt, jer može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona.
Smatra se kako će realizacija ovog projekta imati veliki privredni značaj te će doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku Una te drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.
Izvor: EKapija.ba
Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nasKomentar-Kommentar-Comment