SwissBiHSwissBiH

Ambasada NR Kine će napraviti prvu botaničku baštu u gradskom parku Jezero na Betaniji


Autor: Anera

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je tokom posjete Centru za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri, razgovarao sa NJ.E. ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o projektu formiranja prve botaničke bašte na području gradskog parka Jezero na Betaniji.

Ovom prilikom je ambasador Ping prezentovao idejna rješenja formiranja ove botaničke bašte. – Za realizaciju ovog projekta potreban nam je prostor od gotovo 4.000 metara kvadratnih i imamo pripremljene dvije verzije u kojem prva ide sa kineskim paviljonom i sadnice koje ćemo posaditi ne zahtijevaju posebnu pažnju, dok je drugi idejni nacrt sa kulturama koje uspijevaju u ovom klimatskom podneblju, ali traže veću brigu. Naši stručnjaci bi trebali u narednom periodu obići ovaj lokalitet zbog utvrđivanja tačne pozicije botaničke bašte i mi bismo, ako uspijemo završiti u planiranom roku obaveze na carini, početkom maja započeli sadnju i uređenje botaničke bašte, izjavio je ambasador Ping.

Zbog praktičnosti projekta načelnik Ajnadžić je predložio prvu verziju sa kineskim paviljonom i sadnicama koje ne traže posebnu njegu. –Naš plan je da sa projektom uređenje botaničkih bašti na Betaniji zvanično započnemo sa Danom planete Zemlje -22. aprila, što nosi posebnu simboliku. Već tokom ove sedmice će naši uposlenici iz Službe za urbanizam i zaštitu okoliša zajedno sa predstavnicima ambasade na terenu utvrditi tačnu lokaciju buduće botaničke bašte. Raduje me što je Ambasada Kine iskazala interes, kako za ovaj, tako i za ostale projekte koje je moguće realizovati u saradnji sa našom Općinom. Također pozivamo ansambl iz Kine da tokom održavanja Dana Općine Centar, od 2. do 9. maja, budu naši gosti i taj dan ćemo proglasiti Danom kineske kulture u općini Centar. Također možemo preko Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ za naše sugrađane organizovati besplatne kurseve kineskog jezika, objasnio je Ajnadžić.

Današnjim razgovorima su također prisustvovali i savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić kao i pomoćnica za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Jasmina Fazlić zajedno sa predstavnicima ove općinske službe.

 

Izvor: centar.ba

 
Loading..

Komentar-Kommentar-Comment