SwissBiHSwissBiH

Apple nadmašuje procjene Wall Streeta (prihodi 97.3 Milijarde dolara)


Autor: SwissBiH

Apple (AAPL) objavio svoj Q2 2022 zarada nakon zvona u četvrtak, nadmašivši očekivanja analitičara na gornjoj i krajnjoj liniji i bilježeći rekordne prihode uprkos kontinuiranim prekidima u lancu snabdijevanja.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Evo najvažnijih brojeva iz izvještaja u poređenju sa onim što je Wall Street očekivao, kako ih je sastavio Bloomberg.

  • Prihod: 97.3 milijarde dolara nasuprot očekivanih 93.98 milijarde dolara

  • Prilagođeni EPS: $ 1.52 naspram $ 1.42 očekivano

  • iPhone prihod: 50.57 milijarde dolara nasuprot očekivanih 49.16 milijarde dolara

  • Mac prihod: 10.44 milijarde dolara nasuprot očekivanih 9.23 milijarde dolara

  • iPad prihod: 7.65 milijarde dolara nasuprot očekivanih 7.19 milijarde dolara

  • Prihod od nosivih stvari: 8.81 milijarde dolara nasuprot očekivanih 8.98 milijarde dolara

  • Prihod od usluga: 19.82 milijarde dolara nasuprot očekivanih 19.78 milijarde dolara

Appleove dionice uglavnom su bile nepromijenjene nakon izvještaja.

“Rekordni rezultati u ovom kvartalu dokaz su nemilosrdnog fokusa Applea na inovacije i naše sposobnosti da kreiramo najbolje proizvode i usluge na svijetu,” izjavio je izvršni direktor Applea Tim Cook u izjavi.

“Oduševljeni smo vidjeti snažan odgovor kupaca na naše nove proizvode, kao i napredak koji postižemo da postanemo neutralni ugljičnici kroz naš lanac nabave i naše proizvode do 2030. Posvećeni smo, kao i uvijek, biti snaga za dobro u svijetu – i u onome što stvaramo i u onome što ostavljamo iza sebe”, rekao je Cook.

Appleov izvještaj dolazi usred mješovite torbe tehnološke zarade koju kompanije vole Netflix (NFLX) i Meta (FB) have propao očekivanja, dok firme vole Microsoft (MSFT) uspio nadmašiti procjene Wall Streeta.

Apple je u velikoj mjeri izbjegao da postane žrtva prekida lanca opskrbe tijekom pandemije. U Q1 kompanija razbio očekivanja Wall Streeta, iako je izvršni direktor Tim Cook rekao da su problemi u lancu nabavke negativno utjecali na dostupnost iPada. Finansijski direktor Luca Maestri je u međuvremenu naznačio da se linije proizvoda iPhone i Mac također bave problemima u lancu nabavke.

Osim svojih kvartalnih performansi, Apple nastavlja da se bori sa regulatornim pritiskom koji se odnosi na njegovu App Store kako u SAD-u tako iu inostranstvu. Europska unija uvodi novo zakonodavstvo koje bi moglo natjerati Apple da dozvoli programerima aplikacija da ponude vlastite načine plaćanja putem svojih aplikacija, što bi moglo utjecati na poslovanje kompanije sa uslugama

Izvor: Bitcoin Ethereum vijesti

Komentar-Kommentar-Comment