SwissBiHSwissBiH

Austrian Airlines će 2022. biti za petinu manja kompanija


Autor: SwissBiH

Austrian Airlines očekuje da će njeno poslovanje do 2022. biti za petinu manje i da će broj zaposlenih biti smanjen za oko 1.100 sa trenutno 7.000, rekao je direktor podružnice njemačke Lufthanse.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Austrija je dogovorila novčanu pomoć od 450 miliona eura za grupu koja će zaštititi Beč kao tranzitno središte i zaštititi „najveći dio“ poslova ovog avioprevoznika, saopćila je u ponedjeljak vlada, prenijela je agencija Reuters.

– Naš cilj je da imamo 80 posto nekadašnje veličine kompanije 2022. godine, što bi iz današnje perspektive značilo da sada imamo višak od 1.100 zaposlenih – kazao je Aleksis fon Hoensbroech za Der Standard.

– Planiramo dvije godine rada sa kraćim radnim vremenom i za taj period možemo osigurati da neće biti otpuštanja. Do tada, pretpostavljamo da ćemo veliki dio smanjenja broja zaposlenih moći postići fluktuacijom – rekao je on.

Pomoć države

Paket za spas kompanije usred pandemije koronavirusa sadrži 300 miliona eura zajma od bankarskog konzorcijuma, od čega će državnom garancijom biti pokriveno 90 posto. Preostalih 150 miliona eura biće bespovratna sredstva.

Der Standard navodi da će dogovor koji predviđa da bečko čvorište mora rasti istom brzinom kao i Minhen, Frankfurt i Cirih, važi samo do 2023. godine.

– To znači da se bečko čvorište ne može staviti u nepovoljan položaj i da će operaije postepeno rasti. Nakon toga ćemo nastaviti rasti, ali tada ćemo taj rast morati sami finansirati – kazao je von Hoensbroech.

Izvor: BiznisInfo / B. ŠutvićLoading..

Komentar-Kommentar-Comment