SwissBiHSwissBiH

Austrijski savez gradova i općina: Više žena u lokalnoj politici


Autor: SwissBiH

Povodom Međunarodnog dana žena, Odbor žena Austrijskog saveza gradova i općina napravio je procjenu udjela žena u lokalnoj politici na nivou Austrije odnosno udjela žena u 75 najvećih gradova. Zaključak – Lokalnom politikom i dalje dominiraju muškarci, ali je situacija mnogo bolja u većim gradovima, nego u manjim sredinama. 

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Od svih 2.095 austrijskih općina, samo u 8 posto slučajeva vodeću funkciju obnašaju žene. Izgledi su nešto bolji u 75 najvećih gradova, gdje je čak 16 posto gradonačelnica, dakle 12 žena.

Pokazalo se da je udio žena u lokalnoj politici rezultat i njihovog okruženja odnosno uslova u kojima se nalaze. Iako postoji još uvijek prostora za poboljšanje postojećih kapaciteta, ispostavilo se da su žene u velikim gradovima angažovanije, jer imaju više opcija za brigu o djeci, posjeduju više mogućnosti za obrazovanje i zaposlenje te imaju više drugih ženskih uzora.

Predsjedavajuća odbora žena, zamjenica gradonačelnika Beča, Kathrin Gaal, želi potaknuti žene da se uključe u politiku. “Dan žena je značajan kako bi skrenuo pažnju na činjenicu da se svakodnevno zalažemo za jednakost. Solidarnost, uzajamna podrška i umrežavanje među ženama važniji su nego ikad. Djevojke i mlade žene trebaju znati da su im sve mogućnosti otvorene.“, smatra Gaal.

Zvanična statistika na ovu temu bit će objavljenja u sklopu publikacije Austrijski gradovi u brojevima (Österreichs Städte in Zahlen) krajem marta.

Izvor: PoslovneNovine.ba / Foto: Kathrin Gaal PID/Votava

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment