SwissBiHSwissBiH

Banjalučki kafić zaposlio osobe s Daunovim sindromom


Autor: NAL

Predivna ljudska priča dolazi nam iz Banjaluke gdje je u saradnji s “Down Syndrom centrom” kafe bar “Eklektik” odlučio da zaposli osobe s Daunovim sindromom.

Kako prenose Nezavisne novine, prvi konobari u banjalučkom kafiću su bili mladići i djevojke sa Daunovim sindromom koji su došli u grad na Vrbasu i prošli rehabilitacioni dio programa PAIN i konobarske vještine.

“Down syndrome” centar Banjaluka je napravio sporazum sa pomenutim kafe barom o stalnom radnom angažmanu konobara iz ovog centra.

“Beograđani su 24.05. nakon položene uvodne obuke za konobare dobili istorijske sertifikate i izašli na prvo konobarsko služenje sa gostima”, saopšteno je iz “Down syndrome” centra.

Saradnja sa Beogradom

Inače, obuka je provedena u okviru zajedničkog projekta Daun sindrom centra Banjaluka i Daun sindrom centra Beograd u okviru kojeg su osobe sa Daunovim sindromom iz Beograda prošli dio rehabilitacionog programa PAIN koji sprovodi Daun sindrom Centar Banjaluka.

Ovaj centar je putem rehabilitacionog programa PAIN prvi put prenio model dobre prakse iz Evropske unije a  dvije organizacije potpisale su u petak i ugovor o otvaranju zajedničkog centra za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom.

“Ovim divnim ljudima dozvoljavamo da se prvi put osjećaju društveno korisnim. Rezultat toga je da šest osoba živi samostalno u Banji Vrućici kod Teslića i rade u restoranima Zdravstveno-turističkog centra `Banja Vrućica`”, kazali su ranije predstavnici projekta

Izvor: BiznisInfo

Komentar-Kommentar-Comment