SwissBiHSwissBiH

Bh. gigant uspješno provodi milionski projekat u Africi


Autor: SwissBiH

Jedna od najosjetljivijih i najzahtjevnijih faza realizacije Energoinvestovog ugovora u Tanzaniji (PA/001/2015/HQ/W/49-Lot T4), počela je u četvrtak, 7. aprila, saopćeno je iz ove kompanije.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Riječ je  o transportu vangabaritne opreme iz luke Dar es Sallam (Tanzania) do lokacije trafostanice 400/220/33kV Arusa-Lemugur.

Naime, to je transport transformatora i reaktora koji su isporučeni iz tvornice GE “Turkey” početkom ove godine.

– Ovo je dio opreme potrebne za realizaciju Ugovora za izgradnju nove trafostanice Arusha 400/220/33kV i proširenja trafostanice Singida 220/33kV potpisanog između Konzorcija CEE (Energoinvesta d.d. Sarajevo & EMC Indija) i Elektroprivrede Tanzanije (Taneso) – navodi se u saopćenju.

Iz Energoinvesta d. d. Sarajevo napominju da se radi o jednom od najznačajnijih projekata koje ova kompanija trenutno realizuje u svijetu, a dio je projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Tanzanije i Kenije.

Kako nadalje navode, na putu je i dio opreme koja je isporučena u prvom lotu: auto transformator 400/220/33kV, 250/250/85MVA transportne težine 163 tone, dva reaktora 400kV, 60MVAr transportne težine 81 tona i reaktor 400kV, 40MVAr, transportne težine 57 tona.

Dolazak ove opreme na lokaciju trafostanice Arusa-Lemugur se očekuje do 16.04.2022.

Iz Energoinvesta, također, navode kako je transport dosada iz Tanzanije išao bez ikakvih problema.

Inače, radi se o ugovoru  koji se odnosi na izgradnju trafostanica u vrijednosti preko 53 miliona USD, koji je krajem 2017. godine Energoinvest dobio u oštroj međunarodnoj konkurenciji po osnovu učešća na međunarodnom tenderu, gdje je učestvovalo više od 20 renomiranih svjetskih kompanija.

Projekat se odnosi na izgradnju nove trafostanice 400/220/33 kV Arusha, koja se realizuje po sistemu “ključ u ruke”, što podrazumijeva projektovanje, nabavku, isporuku i izgradnju trafostanice.

Projekat, također, obuhvata i proširenje postojeće trafostanice 220 kV Singida, koju je Energoinvest izgradio 1986. godine i još se nalazi u izvrsnom stanju.

Ovaj posao se radi na području Kilimandžara i dio je velikog projekta interkonekcije afričkih zemalja, odnosno povezivanja mreže Tanzanije i Kenije, a riječ je o drugom projektu, koji trenutno izvodi Energoinvest, pored projekta izgradnje 400 kV dalekovoda, navodi se u saopćenju

Izvor: BiznisInfo

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment