SwissBiHSwissBiH

Bh. gradovima predstavljen evropski trend pretvaranja cesta u pješačke zone


Autor: Anera

U evropskim gradovima sve je prisutniji trend sklanjanja automobila iz urbanih sredina i pretvaranja saobraćajnica u pješačke zone, navedeno je na seminaru o održivoj urbanoj mobilnosti danas u Sarajevu.

Na seminaru koji je održan u okviru projekta “Podrška jedinicama lokalne samouprave u FBiH i RS u promociji održive mobilnosti” predstavnicima saveza opština i gradova oba bh. entiteta predstavljen je koncept Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava od 16. do 22. septembra u više od 2.000 gradova i u više od 50 država svijeta.

Sean Carroll iz Sekretarijata Evropske sedmice mobilnosti izjavio je da ljudi žele da žive u gradovima koji imaju više prostora za ljude, a manje za automobile.

Istakao je da su donedavno u većini evropskih gradova privatni automobili bili dominantan oblik transporta, što se negativno odražavalo na kvalitet zraka, nedostatak prostora i bezbjednost – posebno za djecu.

“Sedmica mobilnosti od nas traži da preispitamo na koji način se krećemo u gradovima i kako to možemo unaprijediti, bez demoniziranja korištenja automobila već ukazujući da postoje i drugi načini koji su zdraviji i manje skupi”, rekao je Carroll.

Opštine i gradovi mogu prijaviti učešće u Evropskoj sedmici mobilnosti putem interneta, a ono uključuje provođenje trajnih mjera koje građane potiču da se preorjentišu na održive oblike transporta.

Evropska sedmica mobilnosti ove godine ima fokus na bezbjedno pješačenje i vožnju bicikla, te korisnost koje takav vid kretanja može imati na zdravlje, životnu sredinu i troškove.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment