SwissBiHSwissBiH

Bh. inovatori u Poljskoj osvojili šest medalja


Autor: Anera

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su šest medalja za šest inovacija, na XII međunarodnoj izložbi inovacija Intarg 2019., završenoj u petak u Poljskoj.

Zlatne medalje dobili su Sarajka Nađa Zubčević i Trebinjac Dragan Spaić.

Nađa je premijerno predstavila „Antibakterijsku dasku za toalete“, inovaciju koja zamalo 100-postotno uništava bakterije! Budući da u istoj mjeri poboljšava sanitarnu sigurnost i higijenu, nije teško zaključiti od koje će korisiti biti ovaj izum primjenjen u wc-ima po aerodromima, u čekaonicama, kafanama itd.

Dragan je svoju „Termos-košnicu“ lansirao na svjetskom nivou prošle godine i dobio više zlatnih nego, zajedno, srebrenih i bronzanih medalja! Do sada su brojni pčelari i proizvođači pčelarske opreme pokazali velik interes za ovim tipom košnica.

Nagrađen je još jedan Trebinjac, plodotvorni inovator Borko Babalj, ovog puta za inovaciju koju do sada nije izlagao – „Biljni sok za otapanje glutena“.

Srebrnu medalju dobio je i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, takođe jedan od plodotvornijih članova AIBiH, ovog puta za brzo punjenje vreća i posuda pijeskom i drugimo sitno-rasutim materijalom.

Bronzane medalje dobili su Amra Selimbašić, iz Kladnja i Banjalučani Smail i Edin Hodžić, otac i sin. Amra je nagrađena za „Vodonepropusni omotač za medicinske obloge i zavoje“, što dovoljno jasno govori o u/potrebi. Hodžići su predstavili „Plutajuću spravu za ribolov“ koja se sastoji od čak 14 komplementarnih inovacija!

Sedmu nagradu dobio je Husein Hujić, generalni sekretar AIBiH, „za značajan doprinos u radu međunarodnog žirija Intarg 2019“.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment