SwissBiHSwissBiH

BiH dobila poboljšani Informacioni sistem za migracije i upravljanje granicom


Autor: Anera

Unaprjeđeni Informacioni sistem za migracije (ISM) omogućit će efikasno upravljanje podacima o azilu, boravišnim dozvolama, registracijama, vizama i graničnim prelazima te evidentiranje i praćenje ulaska i boravka stranaca u BiH, istaknuto je na prezentaciji rezultata projekta “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH” danas u Sarajevu.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo pojasnio je da će bh. službe za provođenje zakona od danas biti u mogućnosti da na eifikasan način prikupljaju, razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju sve podatke vezane za tu oblast.

“Također, u sklopu ovog dvogodišnjeg projekta izrađen je dizajn i tehnička specifikacija za sistem videonadzora svih međunarodnih graničnih prijelaza u BiH i za biometrijski modul za informacioni sistem za migracije”, istakao je Rizvo.

Osim toga, uspostavljen je softverski dio sistema elektronske evidencije događaja na granici s upravljanjem poslovnim procesima i elektronskom evidencijom dosijea sektora. Taj sistem omogućuje veću efikasnost rada organizacionih jedinica Granične policije BiH i brz i jednostavan protok, pretragu i arhiviranje podataka i dokumenata.

Sven Gracin iz Švicarskog državnog sekretarijata za migracije naveo je da su tokom realizacije projekta sarađivali s predstavnicima bh. vlasti u svim oblastima upravljanja migracijama, te da im je zadovoljstvo da vide rezultate projekta.

Projekt je podržao Švicarski državni sekretarijat za migracije, a realiziralo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegvine uz podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment