SwissBiHSwissBiH

Biznis Novi Grad “Lokom” udvostručio proizvodnju organske hrane


Autor: SwissBiH

Svježe, tek ubrano povrće, uzgojeno na prirodan način, bez upotrebe bilo kakvih pesticida i umjetnih gnojiva, kao i prethodnih godina, građani će moći kupovati upravo na proizvodno

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Osim podrške poljoprivrednim proizvođačima, posebno onima koji su odlučili baviti se poljoprivrednom proizvodnjom, Općina Novi Grad, putem JP „Lokom“ veliku pažnju posvećuje i organskoj proizvodnji. Još 2017. godine, preduzeće „Lokom“ je uz podršku Vlade Švicarske, na padinama Mojmila, uspostavilo proizvodno – edukacioni poligon urbane poljoprivrede, gdje je na površini od 10 duluma zasnovana proizvodnja maline, a u plastenicima površine oko 700 metara kvadratnih proizvode se razne povrtlarske kulture.

Kupci su vrlo brzo nakon pokretanja ovog projekta prepoznali razliku između organski proizvedene hrane, i onih proizvoda koji se mogu kupiti na pijacama i policama supermarketa, i upravo veliki interes građana za kupovinom i konzumiranjem domaćih proizvoda, rezultirao je proširenjem proizvodnih kapaciteta novim plastenicima i površinama na otvorenom.
Od ove godine poljoprivredna proizvodnja je proširena na oko 700 metara kvadratnih dodatnog prostora kada je u pitanju plastenička proizvodnja i proizvodnja rasada sezonskog cvijeća

Proljetna sjetva je već završena, u plastenicima su već zasađene određene sorte paradajza, krastavaca, paprike i patlidžana, a proizvodne površine su gotovo udvostručene, proizvodnja je proširena i na otvoreno polje, te je na lokalitetu u Bojniku zasađeno blizu deset duluma krompira, tako da će građanima biti na raspolaganju i organski uzgojeni krompir.

„Dosadašnja proizvodnja bila je bazirana na oko 700 metara kvadratnih zaštićenog prostora, a od ove godine, proizvodne površine su gotovo udvostručene tako da ćemo moći proizvesti znatno veće količine organski zdravih poljoprivrednih proizvoda. Značajno je povećana i plastenička proizvodnja, sa dodatnih 600 metara kvadratnih plasteničkog prostora, a u pripremi je i plastenik u kojem će se od narednog proljeća krenuti sa proizvodnjom vlastitog rasada sezonskog cvijeća“, ističe Adnan Šabanović iz preduzeća „Lokom“, zadužen za organsku proizvodnju.

On pojašnjava da organska proizvodnja nije samo proizvodnja bez vještačkih đubriva i hemikalija, nego se ona bazira na organskim principima uzgoja, a JP „Lokom“ posjeduje i certifikat za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje.

Svježe, tek ubrano povrće, uzgojeno na prirodan način, bez upotrebe bilo kakvih pesticida i umjetnih gnojiva, kao i prethodnih godina, građani će moći kupovati upravo na proizvodno – edukativnom poligonu na Mojmilu, u ulici Ferida Srnje bb, ali i u Bosanskoj tržnici na Dobrinji, a ovi proizvodi i dalje će se moći naći na prodajnom mjestu kod sportske dvorane Dobrinja, s obzirom da je potražnja zaista velika.

Organska proizvodnja je sve češće prepoznata kao proizvodni sistem koji može zadovoljiti potrebe šire društvene zajednice, uz to je to jedan od načina kojim se stanovništvu omogućava da na dohvat ruke imaju zdravu, a domaću hranu

Izvor: Fokus.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment