SwissBiHSwissBiH

Brčko ubrzano provodi fiskalizaciju


Autor: Anera

U distriktu Brčko, proces incijalne fiskalizacije poreskih obveznika, počeo je prvog januara. Do sada je fiskalizacijom u Brčkom obuhvaćeno 85 odsto subjekata, odnosno 2.400 poreskih obveznika.

Iz brčanske Direkcije za finansije i Poreske uprave poručju da su dužni da provedu Zakon o fiskalizciji, od koje niko ne može biti izuzet.

Za razliku od prakse u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, u distriktu Brčko, iz fiskalizacije nisu izuzete advokatske kancelarije, veleprodaje, ni proizvodna preduzeća, što je razlog tromjesečnog bojkota brčanskih advokata. Već više od 700 sudskih predmeta odgođeno je do daljnjeg.

“Tačno je da se Zakon mora poštovati, ali ja podsjećam na odluku Vlade Brčko distrikta, odnosno zaključak, gdje je naloženo Poreskoj upravi da donese pravilnik kojim će izuzeti advokatsku djelatnost”, rekao je Mirko Simić, advokat iz Brčkog.

Razlog bojkota advokata nije poreska obaveza, nego sprečavanje neposrednog ili posrednog uticaja na njihov slobodan rad.

“Ako se u krajnjem slučaju ide u tom pravcu, trebalo bi se pogledati malo okruženje, kako je to regulisano u entitetima, konkretno u državi, jer mi svi živimo u Bosni i Hercegovini”, kaže Milenko Marjanović, advokat iz Brčkog.

Cilj svake fiskalizacije je da na tržištu u legalne finansijske tokove uvede promet robe i usluga svih poreskih obveznika.

“Ovog momenta fiskalizacija, koja je u redu i za koju je sasvim normalno da je imamo i mi, kada je ima i okruženje, dala snagu i krila sivoj ekonomiji, odnosno onim koji nisu u sistemu fiskalizacije, odnosno koji nisu uopšte registrovani i koji rade na crno”, navodi Јelenko Ilić, predsjednik Privredne komore distrikta Brčko.

Rok za uvođenje poreskih obveznika u distriktu Brčko u sistem fiskalizacije je kraj avgusta. Zakon distikta je izričit, svi su dužni da se prijave u sistem fiskalizacije.

“Nismo do sada sprovodili nikakve represivne mjere i podsjećam sve obveznike da su kazne velike. Svi oni koji ne budu u sistemu do kraja ovog mjeseca, imaće posljedice i ko ne bude u sistemu fiskalizacije mi ćemo ga odmah zatvoriti”, ističe Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije distrikta.

“Naravno, mi smo ovdje glavna institucija, koja se brine o prvođenju ovog zakona, a tu je i naš Inspektorat. Tržišna inspekcija će ući u akciju, tražiće da se pokaže fiskalni račun, da je izdat i oni će imati pravo izricati prekršajne kazne za neuzimanje fiskalnog računa”, rekao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave distrikta Brčko.

Predivđene su i kaznene mjere za nepoštovanje fiskalnih odredbi. Za fizička lica one iznose 50 KM, dok su za pravna lica od 500 do 15.000 KM.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment