SwissBiHSwissBiH

Brisel daje Balkanu 70 miliona eura, vakcinacija kreće uporedo sa EU


Autor: SwissBiH

Evropska komisija danas je usvojila paket u vrijednosti od 70 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv COVID-19 koje su nabavile zemlje članice EU.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi istakao je da je tokom cijele pandemije EU je pokazala da se prema Zapadnom Balkanu odnosi kao prema svojim privilegovanim partnerima.

U tom duhu nastavljamo da djelujemo i kada je riječ o vakcinama poduzimajući korake s ciljem omogućavanja brzog početka kampanja vakcinacije kritičnog osoblja i najranjivijih grupa u regionu u ranoj fazi. Brza vakcinacija će biti od presudne važnosti za okončanje pandemije i pokretanje socioekonomskog oporavka Zapadnog Balkana”, rekao je Várhelyi.

Paket će se realizirati kroz bespovratna sredstva (grantove) za pomoć u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i potrebne opreme za vakcinaciju. Zapadnom Balkanu će omogućiti kupovinu određenih doza vakcina iz Ugovora EU o predviđenoj kupoprodaji sa šest proizvođača, tako što će pojedinačne zemlje članice EU podijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza.

Iako EU nastavlja podržavati COVAX inicijativu, globalni instrument kojim se osigurava pravični i univerzalni pristup vakcinama protiv COVID-19, a čiji su potpisnici i svi partneri sa Zapadnog Balkana, očekuje se da će isporuka vakcina u okviru ove sheme započeti kasnije od kampanje vakcinacije u EU. Pristup značajnom broju doza iz ugovora Evropske unije o nabavkama stoga omogućava regionu da započne vakcinaciju istovremeno kad i zemlje članice EU.

Evropska komisija i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti također pomažu regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu s preporukama Komisije kako bi se osigurala odgovarajuća priprema kampanja i neometana vakcinacija. EU također finansira projekat sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) za pomoć u upravljanju logističkim aspektima i isporukom vakcina

Izvor: Akta.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment