SwissBiHSwissBiH

CEFTA je prevaziđena – Zemlje regiona pokreću inicijativu za izmjenu sporazuma o slobodnoj trgovini


Autor: Anera

CEFTA, sporazum koji omogućava slobodnu trgovinu između Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije, praktično je mrtav i neophodna je njegova nadogradnja, a privredne komore ovih zemalja uskoro će i zvanično preko nadležnih ministarstava pokrenuti inicijativu da se ovaj sporazum, koji postoji od 2006. godine, revidira.

– CEFTA je prevaziđena. Jedna od grešaka je što njom nisu propisana pravila ponašanja na pravi način, ne postoje sankcije za kršenje ovog sporazuma i to se vidjelo na primjeru Kosova. Umjesto da smo tada bili solidarni i osudili takvo ponašanje, Makedonija i Hrvatska kao bivša članica jedva su dočekale da Kosovo tako nešto uradi kako bi ušli i osvojili tržište – rekao je Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, dodajući da će uskoro nadležnom ministarstvu uputiti inicijativu za revidiranje CEFTA.

Inače, osim Vasića i Spoljnotrgovinske komore BiH, i ostale zemlje koje su članice CEFTA slažu se s tim da je ovaj sporazum iscrpljen i prevaziđen, te da ga uz pokroviteljstvo i pod nadzorom EU treba nadograditi ili izraditi novi, koji bi dao novu dinamiku trgovini na ovom prostoru. Tokom nedavno održanog biznis foruma na Kopaoniku, predstavnici privrednih komora iz regiona usaglasili su se da pokrenu inicijativu za njegovu izmjenu.

Kako su istakli tom prilikom, iza novog sporazuma neophodno je da stoji Evropska unija, jer je politički kapacitet država na ovim prostorima na niskom nivou zajedništva i saradnje, te da iz tog razloga ne garantuje uspjeh.

– Mora Evropa stajati iza toga. U suprotnom, to ne bi bila nadogradnja sporazuma i trebalo bi sve države međusobno da potpišu bilateralne ugovore i to ne bi onda imalo smisla – rekao je Vasić.

On naglašava da će bez nadogradnje CEFTA svi trpiti štetu, a najviše BiH, koja je i do sada od tog sporazuma imala najmanje koristi jer je jedina zemlja koja nikad i nikome nije uvodila nikakve barijere.

I Branko Azeski, predsjednik Privredne komore Sjeverne Makedonije, rekao je da je vrijeme za novi aranžman koji će obezbijediti da se sporazum poštuje, a ne kao što je sada slučaj – da se krši bez ikakvih sankcija.

– Imamo problem između članica CEFTA i nemamo mehanizam da se to prevaziđe. Mislim da treba da se rodi nešto novo, neki novi oblik organizacije i saradnje između nas, koji će eliminisati slabosti CEFTA. Vlade ne mogu da vuku neodgovorne poteze i da za to ne snose određene sankcije. Na ovakav način puštamo signal Briselu da nismo spremni da međusobno sarađujemo. Pokazali smo da nismo na nivou zadataka i da nismo sposobni da se nosimo s tim, pa kako ćemo onda da uđemo u EU – rekao je nedavno Azeski.

Novom CEFTA ili njenom nadogradnjom neophodno bi bilo otkloniti barijere koje sada postoje kao što su različita radna vremena fitosanitarnih službi na graničnim prelazima, zbog čega se gubi vrijeme i dolazi u situaciju da roba ne može da se carini isti dan. Prema određenim istraživanjima, na graničnim prelazima trenutno se čeka u prosjeku po 11 sati i gube se milioni radnih sati bez ikakve potrebe.

I Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije, ocijenio je da je CEFTA prevaziđena i da treba sveobuhvatni sporazum koji će sinhronizovati dokumente, diplome, usluge, te da je neophodna nova faza ili da ostanemo na nivou ad hok barijera i uvođenja taksi.

Izvor: ekapija.ba

Komentar-Kommentar-Comment