SwissBiHSwissBiH

Čengić neće prodati udio u Centrotransu


Autor: Anera

Direktor i suvlasnik kompanije Centrotrans-Eurolines Safudin Čengić kazao je da nema namjeru prodati  svoje dionice u ovoj kompaniji. Čengić je drugi najveći dioničar firme sa 18,7 posto vlasništva.

Kako je BiznisInfo jučer objavio, najveći pojedinačni vlasnik, firma Sejari d.o.o. objavila je ponudu za preuzimanje svih preostalih dionica Centrotrans-Eurolinesa.

Sejari ima 47,6 posto dionica Centrotrans-Eurolinesa, a sada želi preuzeti i ostalih 52,4 posto.

Predmet ponude je 63.681 dionica, za koje Sejari nudi po 46 KM po dionici. Drugim riječima, kada bi svi dioničari prihvatili ponudu, Sejari bi preuzeo kompaniju za nešto manje od 3 miliona KM.

Čengić je kazao da je ovo bila obaveza ovog dioničara, te da ne znači da će svi prihvatiti njegovu ponudu.

– Ja sam cijeli svoj radni vijek od 35 godina proveo u Centrotransu gdje sam uložio svoje znanje, trud i posvetio se razvoju Centrotransa. Smatram da će Centrotrans i dalje nastaviti da ide uzlaznom putanjom, te da ću putem svog vlasničkog udjela dati puni doprinos daljem razvoju i rastu kompanije – kazao je Čengić za Oslobođenje, te je potvrdio da nema namjeru prodati svoje dionice.

BiznisInfo podsjeća da je Centrotrans – Eurolines d.d. prošle godine imao poslovne prihode od oko 35,7 miliona KM, što je povećanje u odnosu na 33,5 miliona godinu ranije. Firma je godinu završila sa neto dobiti od 114.472 KM, što je sličan rezultat kao i godinu ranije kada je dobit bila 108.203 KM. Centrotrans – Eurolines upošljava 570 radnika, i taj broj se nije mijenjao.

Ovo su najveći dioničari Centrotrans-Eurolinesa:

  • Sejari d.o.o.  47,6 posto
  • Čengić Safudin  18,7 posto
  • Šaćiragić Muhamed  10 posto
  • City Park d.d. Sarajevo 2,7 posto
  • FE-AL Metali d.o.o. Sarajevo 1,1 posto
  • Kerla Ibrahim  1 posto

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment