SwissBiHSwissBiH

Cijena zlata skače iz dana u dan: Unca do kraja godine 1.400 dolara


Autor: NAL

Cijena zlata bi trebala do kraja godine dostići 1.400 dolara. Ovakav skok vrijednosti plemenitog metala je rezultat manje agresivne politike američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o kamatnim stopama i dugotrajnim globalnim neizvesnostima, ocjenjuju stručnjaci za taj plemeniti metal.

Cijena zlata za promptnu isporuku kretala se jučer ujutro oko 1.286,6 dolara za uncu, prenosi CNBC.

Martin Huxly iz singapurske kompanije “INTL FC Stoun” kaže da su se cijene zlata dugo kretale u rasponu od 1.217 do 1.330 dolara, ali da bi se to moglo promijeniti.

“Možemo očekivati da će zlatom nastaviti da se trguje u tom rasponu u narednim mjesecima. Ali u drugoj polovini godine možemo očekivati da će cijena porasti i da će dostići 1.400 dolara do kraja godine”, dodaje on.

Centralne banke širom svijeta kupuju zlato u količinama koje nisu viđene u proteklih 50 godina, u okviru diversifikacije rezervi i udaljavanja od pojedinih valuta, uključujući i američki dolar.

Zabrinutost oko globalne ekonomije i geopolitičkih pitanja, uključujući trgovinski rat između SAD i Kine, doprinijela je porastu neizvjesnosti, koja često ide “naruku” zlatu koje se smatra “sigurnim utočištem” ili aktivom koja ima tendenciju da zadrži ili poveća svoju vrijednost čak i tokom turbulencija na tržištu

Izvor: Manager.ba (Izvor fotografije: capital.ba)

Komentar-Kommentar-Comment