SwissBiHSwissBiH

Client Relationship Marketing – zašto je presudan kod uspostavljanja dugoročne saradnje


Autor: SwissBiH

Ako ste vlasnik kompanije, naravno da se nadate da ćete stalno privlačiti i boriti se za nove klijente. No pametno je imati i vjerne klijente. To nisu samo osobe koje će se vraćati i pružati vam podršku, nego će vas i lično preporučiti kolegama, prijateljima, članovima obitelj…
****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Ispitivanja pokazuju da klijenti koji se vraćaju troše više novca, djelomično i zato što vam više vjeruju pa je vjerojatnije da će više trošiti na robu i usluge. Jer stečeno povjerenje i izgrađen kvalitetan odnos s klijentom postat će rezultat  truda i posvećenosti koji će nam pomoći da ostvarimo jedan od najvažnijih poslovnih ciljeva, a to je lojalnost.

Šta je to Client Relationship Marketing ili Marketing odnosa?

Marketing odnosa strategija je osmišljena za privlačenje i zadržavanje vjernih klijenata. To znači manje usredotočavanja na jednokratnu prodaju, a više na sveobuhvatne tehnike za poticanje vjernosti klijentu i kontinuiranu prodaju njegovih usluga. Time je obuhvaćeno upoznavanje klijenata i garancija da je odnos koji stvarate uzajamno koristan.

No, jako je važno napomenuti da Marketing odnosa nije isto što i upravljanje odnosima s klijentima (CRM). CRM se odnosi na alate koje kompanije koriste radi omogućavanja i pružanja podrške marketingu odnosa. Mnogo je CRM alata koji pojednostavljuju organiziranje i praćenje podataka o klijentima, uključujući prodaju, demografske podatke i komunikaciju korisničke podrške. Uz sve to, jednostavnije je klijentima pravovremeno pružiti sve što im je potrebno.

Sve vrste kompanija, velike, srednje i male, mogu iskoristiti prednosti marketinga odnosa. Čak iako je vaš marketinški tim mali, temeljne tehnike i dalje mogu klijentima omogućiti da ih se čuje i vidi.

Uvjereni ste da je klijent vaš jednom kada plati račun ili potpiše ugovor? Takvo uvjerenje je stvar prošlosti! Uspješne kompanije su prepoznale važnost održavanja komunikacije i dobrog odnosa s klijentom nakon inicijalne uplate i sklapanja ugovora. U ostvarivanju tog cilja vodile su se strategijama:

  • Upoznajte klijenta: najprije prikupite sve potrebne informacija o klijentu kao što su osnovne informacije, kontakt, interesi za određene usluge ili proizvode… Sve tako prikupljene informacije zabilježite i arhivirajte kroz prikladan alat koji će vam olakšati njihovo buduće pretraživanje, segmentiranje, obrađivanje i analiziranje.
  • Budite dobar sagovornik i upoznajte svoje klijente, osluškujte njihove potrebe i dodatne zahtjeve.
  • Uloženi trud će se isplatiti jer će klijent prepoznati vaš cjelokupni angažman. Stečeno povjerenje i izgrađen kvalitetan odnos s klijentom postat će rezultat vašeg truda i pažljivog segmentiranja informacija, a koji će vam pomoći da ostvarite jedan od najvažnijih poslovnih ciljeva, lojalnost.

Zadržavanje klijenata postaje jednako važno kao i njihovo privlačenje

Mnogo je vrhunskih kompanija svih veličina koje marketing odnosa koriste na kreativne i uspješne načine. Osluškujte potrebe klijenta, pružite mu dodatne pogodnosti, poboljšajte proizvod ili uslugu i pružite odgovarajuću podršku. Ako sve to radite, na pravom ste putu prema izgradnji dugoročno kvalitetnog odnosa s klijentom. No, šta je praksa? I kako to izgleda u stvarnosti, razgovarali smo sa Anelom Ramić-Šabanić, izvršnom direktoricom ZI Public Relations Consultancy Agencije za odnose s javnošću.

  • Agencija za odnose s javnošću možda je jedan od najegzaktnijih pokazatelja kompanija koje uspijevaju na brojne načine prodati svoje usluge, doći do klijenta, ostvariti saradnju i ono najvažnije u našem poslu – dugoročno zadržati tu saradnju. Mogu s ponosom istaći da smo jedna od rijetkih kompanija koje uvijek teže i u tome uspijevamo uspostaviti saradnju sa klijentom “na duge staze”. No, moram priznati, taj posao nije nimalo lagan. Za to je potrebno jako puno odricanja, a u prvom planu ljubav prema poslu, kvalitet proizvoda koje produciramo za naše klijente i svakako izražene komunikacijske sposobnosti. U toj komunikaciji je catch. Ukoliko je nivo ljubaznosti uvijek na nivou, ako smo spremni biti dostupni za klijenta u onim, kako mi to kažemo “kriznim situacijama” 24/7, reagirati adekvatno i dati od sebe 110%, klijent vam sasvim sigurno garantira dugoročnu saradnju. A to i jeste naš cilj.

Komunikacija uz kvalitet proizvoda koje kompanije produciraju, najvažniji je segment kod uspostave i izgradnje dugoročne saradnje. A to podrazumijeva redovnu komunikaciju sa klijentom, osluškivanje njihovih potreba, istraživanje klijenta, predlaganje naoptimalnijih rješenja za njihovu kampanju, djelotvorna rješenja kod postojećih eventualnih problema koje klijent ima. Na ove načine upoznat ćete svoje klijente, personalizirati ponude i stvoriti dugoročne odnose koji će dalje stvarati dugoročne prednosti, kako za vašeg klijenta, tako i za vas same

Izvor: Novine.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment