SwissBiHSwissBiH

Ćorić: Trgovska Gora još nije potvrđena, BiH će moći izraziti svoje dvojbe


Autor: Anera

Hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u ponedjeljak da još nije donesena konačna odluka o tome da Trgovska Gora bude lokacija za odlaganje srednje i nisko radioaktivnog otpada, a dođe li do te odluke Bosna i Hercegovina moći će izraziti svoje dvojbe.

Ministar je to rekao u ponedjeljak u Hrvatskim vodama nakon potpisivanja ugovora s HGSS-om, gdje su ga novinari pitali je li donesena konačna odluka da će otpad iz nuklearne elektrane Krško biti skladišten u Trgovskoj Gori u blizini Bosne i Hercegovine i treba li Hrvatska u tom slučaju konzultirati bosanskohercegovačke vlasti.

“Što se tiče Trgovske Gore to je lokacija koju Hrvatska promišlja, a što se tiče mišljenja i signala koji dolaze iz drugih zemalja, u konkretnom slučaju Bosne i Hercegovine, potpuno je opravdano da svaka zemalja promišlja o tome što je u njihovom susjedstvu, tu ne vidim nikakav problem”, rekao je ministar, javila je Hina.

Naglasio je kako je činjenica da takva odlagališta postoje širom Europe i da odlagališta koja se rade po najvišim standardima, uz najbolje tehnologije nisu nikakva opasnost.

U tom kontekstu, dodao je, ako dođe do odluke da Hrvatska odlaže svoj radioaktivni otpad na području Trgovske Gore, Bosna i Hercegovina će u jednoj od faza procesa izgradnje odlagališta biti kontaktirana i moći će izraziti svoje dvojbe.

Ministar je zaključio da se dvojbe ne mogu izražavati na temelju „rekla-kazala”, već moraju biti jasno utemeljenje. Poručio je kako očekuje da se svi sudionici u tom procesu ponašaju odgovorno.

Za odluku o lokaciji odlagališta ministar je rekao da će biti „duboko promišljena“. Dodao je da će se međudržavno povjerenstvo Hrvatske i Slovenije sastati u rujnu, odnosno listopadu.

Upitan što ako se i dalje budu protivile vlasti u BiH, Ćorić je rekao da svakom odlukom nije moguće pomiriti sve stavove i da uvijek ima nezadovoljnih.

“Ne prejudiciram odluku pa ne mogu govorit što bi bilo kad bi bilo”, zaključio je Ćorić.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment