SwissBiHSwissBiH

Covid-19 koštat će svijet 7 hiljada milijardi dolara


Autor: SwissBiH

Sjedinjene Države, Evropa, Japan, Kina, Indija i druge države osigurat će više hiljada milijardi dolara vladine potrošnje i novog novca dok očajnički pokušavaju spriječiti da globalna ekonomija potone u depresiju, piše BiznisInfo.

Odgovor na pandemiju koronavirusa je bez presedana u pogledu brzine i razmjera.

Do petka su vlade i centralne banke širom svijeta preuzele obavezu izdvajanja nevjerovatnih 7 hiljada milijardi dolara za borbu protiv ekonomskih posljedica pandemije.

To uključuje vladinu potrošnju, garancije za zajmove i poreske olakšice, kao i štampanje novih novčanica od strane centralnih banaka radi kupovine imovine poput obveznica i dioničkih fondova.

Ukupni iznosi uveliko prevazilaze one koji su osigurani kao odgovor na finansijsku krizu iz 2008. godine. No, ekonomisti su zabrinuti da čak i ni ti napori neće biti dovoljni ako se kriza produži nakon juna.

Sjedinjene Američke Države

Najveći paket pomoći odobrio je američki Kongres u iznosu od 2 hiljade milijardi dolara. Ovaj novac je namijenjen građanima i kompanijama.

Američki Kongres je već ranije odobrio više od 112 milijardi američkih dolara za pojačano istraživanje vakcina i pružanje plaćenog bolovanja za dvije sedmice onima koji se testiraju ili liječe zbog Covid-19.

Federalne rezerve su prije toga usvojile paket poticajnih mjera. To uključuje obećanje od 700 milijardi dolara za kupovinu državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira. Fed je također najavio novo finansiranje u iznosu od 300 milijardi dolara kako bi se nastavilo nesmetano kreditiranje firmi i potrošača.

Evropska unija

U Evropi su ogroman novac izdvojile najveće ekonomije poput Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Španije, ali i brojne druge zemlje.

Njemačka je predstavila paket za spašavanje vrijedan do 750 milijardi eura koji uključuje mjere za poticanje kreditiranja poduzeća i preuzimanje udjela u firmama.

Francuska je odobrila pomoć u iznosu od 45 milijardi eura za mala poduzeća i nezaposlene radnike. Također će garantovati 300 milijardi eura korporativnog zaduživanja.

Italija je odobrila 25 milijardi eura za pomoć radnicima i zdravstvenom sistemu, dok je Španija dala 200 milijardi eura. Brojne druge evropske zemlje izvojit će velike iznose novca.

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će potrošiti 750 milijardi eura za kupovinu državnog duga i privatnih vrijednosnih papira prije kraja 2020., te je spremna učiniti još više ako bude potrebno. U taj broj ne ulazi ranije najavljenih 120 milijardi eura dodatnih kupovina koje je ECB ranije najavio.

Velika Britanija

Vlada Velike Britanije objavila da je pripremila paket od 397 milijardi dolara garancija za zajmove i suspendirala je porez na lokalne kompanije u sektoru maloprodaje, ugostiteljstva i zabave na 12 mjeseci.

Također će pokriti 80 posto plata radnika najmanje sljedeća tri mjeseca, do maksimalno 2.900 dolara mjesečno. Nejasno je koliko će ta inicijativa koštati.

Pored toga, vlada Velike Britanije u četvrtak je obećala da će samozaposlenim osobama osigurati novčanu podršku u iznosu od 80 posto njihove prosječne mjesečne dobiti, do 2.900 dolara mjesečno, u sljedećem tromjesečju.

Banka Engleske saopštila je kako će povećati udjele vladinih i korporativnih obveznica u Velikoj Britaniji za 242 milijarde dolara.

Kina

Do sada je Kina najavila najmanje 16,4 milijarde dolara finansijskih olakšica i poticaja, plus 112,5 milijardi dolara u smanjenju poreza i naknada. Ali ako bude potrebno, Kina bi mogla potrošiti dodatne milijarde dolara kako bi ojačala svoju ekonomiju.

Narodna banka Kine usvojila je različite mjere, izdvojivši najmanje 162 milijarde dolara za pomoć firmama pogođenim virusom.

Japan

Očekuje se da će japanska vlada u narednim sedmicama razmotriti paket ekonomskih poticaja koji će vjerovatno uključivati podjelu gotovine kao i mjere za pomoć malim i srednjim kompanijama da dobiju pristup kreditima. Paket bi mogao ukupno biti težak 274,2 milijarde dolara.

Indija

Vlada Indije je već predstavila paket pomoći vrijedan 22,6 milijardi dolara, koji uključuje pomoć u hrani, pokriće zdravstvenog osiguranja, te subvencije za radnike

Izvor: BiznisInfo
Loading..

Komentar-Kommentar-Comment