SwissBiHSwissBiH

Da podigne turizam, Turska će vakcinisati preko milion radnika u ovoj industriji


Autor: SwissBiH

U dugo očekivanom potezu, Turska je objavila kako će radnici u turističkoj industriji imati prednost u procesu vakcinacije protiv Covida-19 u poušaju da ohrabri razvoj koji bi, kažu predstavnici sektora, omogućio ovoj zemlji da ostane korak ispred svojih konkurenata.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Ministarstvo kulture i turizma počelo je primati online prijave nakon odluke da radnicima u objektima sa certifikatima o sigurnom turizmu, radnicima agencija, turističkim vodičima i vozačima omogući prednost u procesu vakcinacije.

Ovo je dugo očekivana odluka, kažu predsjedavajući Turskih turističkih agencija (TÜRSAB) Firuz Bağlıkaya i šef Turske federacije hotelijera (TÜROFED) Sururi Çorabatır, piše turski Daily Sabah.

„Turizam je sektor koji je najviše u kontaktu sa strancima. Zbog toga je vakcinacija tako važna. Ovaj korak takođe daje povjerenje turistima koji će doći u našu zemlju”, kaže Bağlıkaya.

Turska već provodi stroge mjere sigurnosti i higijene, koje je vlada uvela početkom prošle godine.

„Ranije smo imali prednost zbog uvođenja certifikata o sigurnom turizmu. Sada ćemo biti korak ispred naših konkurenata zahvaljujući vakcinaciji zaposlenih u turizmu. Vakcinacija turističkog osoblja donijet će Turskoj prednost u odnosu na konkurenciju u sektoru turizma”, rekao je Ülkay Atmaca, šef Udruženja profesionalnih hotelijera (POYD).

Dodatna vrijednost u marketingu

Proces će započeti s osobljem koje radi u otvorenim objektima, s tim da će se drugi objekti postepeno uključivati na osnovu datuma otvaranja.

Odluka obuhvata oko 1,1 milion radnika, prema evidenciji Institucije za socijalno osiguranje (SGK), rekao je šef TÜRSAB-a.

Potez će ojačati imidž i doseg ove industrije u inostranstvu.

„To će nam dati dodatnu vrijednost u marketingškom smislu. Ako se postupak vakcinacije završi prije početka sezone, to će pozitivno doprinijeti preferencijama Turske.”

Turska je djelovala mnogo brže od rivala u pogledu uvođenja mjera za suzbijanje COVID-19 i osiguranja zdravstveno sigurnog turizma, kaže Eresin.

Izvor: BiznisInfo : D. Hadžić

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment