SwissBiHSwissBiH

Deklaracija samita – Potpuna integracija regiona u EU u interesu Evrope


Autor: Anera

Nakon što su se obratili svi predstavnici zemalja članica Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) danas na Jahorini tokom drugog dana tog samita prihvaćena je Deklaracija samita u kojoj je rečeno da su učesnici duboko uvjereni da samo potpuna integracija cijelog regiona u Evropsku uniju služi najboljim interesima Evrope.

Istaknuta je neophodnost održavanja poticaja proširenja i kontinuirane opredijeljenosti za reforme, te pojačavanje regionalne saradnje i osiguranja razvoja dobrosusjedskih odnosa, a zajednički rad sa evropskim institucijama može ubrzati pozitivne promijene u regionu.

Izraženo je opredjeljenje za zajednički rad kako bi se zemlje efikasno suočile sa svim sigurnosnim prijetnjama u regionu jer je sigurnost jugoistočne Evrope osnovni preduvjet za sigurnost i stabilnost kontinenta.

Učesnici su u tom dokumentu posebno naglasili neophodnost koordiniranih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organiziranog kriminala s fokusom na trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju.

“Jačanje ekonomske saradnje između učesnica SEECP-a veoma je bitno, kao i između ekonomija SEECP-a i Evropske unije, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Evrope“, navodi se u Deklaraciji.

Izražena je svijest o potrebi proširenja povezanosti unutar regiona, kao i regiona i EU što podrazumijeva poslovnu i digitalnu povezanost, razmjene u oblasti kulture i povezivanja mladih, jer će se time stvoriti mogućnost takmičenja na globalnom tržištu.

Naglašen je veliki potencijal koji ima digitalizacija za transformaciju privreda zemalja i prekograničnih veza te se stoga preporučuje proširenje saradnje i u toj oblasti.

“Učesnice shvataju potencijalnu prijetnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije ekonomije. Ovaj fenomen nije percipiran samo privremeno, i on treba biti zajednički rješavan”, napisano je u Deklaraciji.

Članice SEECP-a smatraju da je od krajnje važnosti promocija pozitivne perspektive za mlade kao i pomoć u unapređenju njihovog prosperiteta u regionu SEECP-a povećanjem ekonomske saradnje i naglašavanjem evropske perspektive jer su kapaciteti mladih krucijalni za izgradnju stabilnijih i koherentnijih društava.

Na kraju je istaknuta potreba za dobrosusjedske odnose, uzajamno poštovanje i iskreni politički dijalog u rješavanju pitanja jer to, rečeno je, nema alternativu.

Na otvaranju drugog dana samita okupljenima su se obratili predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a prisustvovali su mu četiri predsjednika i to Turske, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije Recep Tayyip Erdoğan, Milo Đukanović, Ilir Meta i Stevo Pendarovski.

Također samitu su se odazvali i premijeri Srbije i Bugarske Ana Brnabić i Boyko Borissov, državna tajnica pri Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, ambasadori Grčke, Slovenije i Moldavije u BiH Georgios Iliopoulos, Zorica Bukinac i Oleg Tuela te predstavnik vlade Rumunije Nicolae Hurduc.

Jedna od učesnica samita bila je i generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu te direktorica za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku i zamjenica generalnog direktora Evropske službe za vanjske aktivnosti (EEAS) Angelina Eichhorst.

Usvajanjem Deklaracije završeno je jednogodišnje predsjedavanje BiH tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine u Sofiji s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji. Predsjedavanje preuzima Kosovo.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment