SwissBiHSwissBiH

DIV nastavlja izvoziti u zemlje EU i investirati u konjički pogon


Autor: Anera

Kompanija DIV, koja je dio DIV grupacije koju čine: DIV Samobor, DIV-TVIK Knin, Brodosplit, TVIK-DIV Valjevo i MIN-DIV Niš nastavlja svoju uspješnu privrednu priču u Bosni i Hercegovini.

U pogonu koji je otvoren prije nešto više od godinu dana proizvode se dijelovi za poljoprivredne mašine koje se izvoze u Hrvatsku. Za tržište Švedske i Austrije rade se ograde i konstrukcije, za Crnu Goru pontoni, za Brodosplit proizvode T profili, dok se betonski kalupi rade za njihovu firmu u Srbiji.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Almir Žujo, direktor DIV- a u BiH kaže kako je firma u stalnom procesu investiranja i pored svih poteškoća na koja nalazi u BiH.

“Očekujemo da nam stigne laser za rezanje metala i metalnih ploča.  Vrijednost lasera je 350.000 dolara. Naredne godine planiramo proširiti proizvodne kapacitete za 1.000 m2. Zadovoljni smo ugovorenim poslovima, međutim veliki problem nam predstavlja trend odlaska radne snage iz Bosne i Hercegovine koji je pogodio i našu kompaniju”, kaže Žujo, pojašnjavajući, kako ljudi odlaze za boljim životom, neki se i vraćaju, jer uvide da nigdje nije sjajno.

Žujo kaže da visinu plaće određuje produktivnost radnika koja se ne može postići u kratkom vremenu.

“U našoj kompaniji bruto plaća radnika je od 1.500, pa čak do 2.000, 2.500 KM”, rekao je Žujo, pojašnjavajući kako su privrednici opterećeneni obavezama prema državi. “Naša kompanija je spremna da sva sredstva koja nam država umanji prebacimo na plaće radnika, zašto imamo i odobrenje Grupacije”.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment