SwissBiHSwissBiH

Do kraja 2020. biće poznata trasa Jadransko-jonske magistrale kroz BiH


Autor: SwissBiH

Do kraja godine biće poznato koja će se trasa od pet ponuđenih izabrati za izgradnju buduće Jadransko-jonske magistrale, koja svojim dijelom prolazi i kroz Republiku Srpsku, odnosno preko teritorije grada Trebinja, poručeno je nakon sastanka ministra komunikacija i transporta BiH Vojina Mitrovića sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, saopšteno je iz resornog ministarstva.
****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****
Ćurić je nakon sastanka, kome je prisustvovao i izvršni direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine Luka Petrović, rekao da će Grad Trebinje, ali i ostale lokalne zajednice iz Hercegovine, dati svoje mišljenje i prijedlog najbolje trase, koja treba da spoji našu zemlju budućim autoputem sa Hrvatskom i Italijom, odnosno sa Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom
– Ovo je prijedlog Saveza opština i grada istočne Hercegovine i važno je da imamo jedinstven stav po ovom pitanju, jer je ovo veoma važan projekat za budućnost ovog regiona – naveo je Ćurić.
On je istakao da ponuđene dionice prolaze kroz Popovo polje, preko Trebinjskih brda i Zubaca.
– U narednom periodu sagledaće se koje je najbolje rješenje za realizaciju ovog projekta – naveo je Ćurić.
Ministar Mitrović kazao je da je postignut dogovor da se do kraja 2020. godine usaglasi trasa, a da je za to, osim Republike Srpske, neophodna i saglasnost Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore.
– Vjerujem da možemo postići dogovor. Federacija će finansirati svoj dio trase, a Republika Srpska svoj. Preduslov za finansiranje je usaglašenje buduće trase – naveo je Mitrović.
Jadransko-jonski put kroz BiH i Republiku Srpsku počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom.
Plansko-projektnom dokumentacijom Jadransko-jonske magistrale predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.
Jadransko-jonski autoput je dio istoimenog koridora dužine oko 1.110 kilometara, koji prolazi kroz sedam zemalja – Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u luci Igumenica u Grčkoj.
Izvor: EKapija


Loading..

Komentar-Kommentar-Comment