SwissBiHSwissBiH

Dolazak Volkswagena u Tursku ohrabrit će i druge velike investitore


Autor: Anera

Predsjednik Privredne komore Istanbula (ITO) Šekib Avdagić izjavio je kako će investicija njemačkog giganta Volkswagena ohrabriti i druge velike strane kompanije da investiraju u Turskoj, javlja Anadolu Ageny (AA).

Kompanija Volkswagen prošle sedmice je i zvanično osnovala podružnicu u Turskoj kako bi realizirala plan izgradnje pogona za proizvodnju više modela automobila u zapadnoj provinciji Manisi.

“Investicija Volkswagena je sama po sebi veliki događaj. To će dodatno ohrabriti i druge strane investitore da dođu u Tursku”, kazao je Avdagić za AA.

On je kazao da je Turska postala središte proizvodnje globalnih kompanija za međunarodno tržište i to zahvaljujući kvalitetnoj radnoj snazi i dinamičnom investicijskom ambijentu.

Volkswagen je prošle sedmice otvorio podružnicu u Turskoj s inicijalnim kapitalom od 165,5 miliona dolara, a planirali su uložiti milijardu eura i početi proizvodnju do 2022. godine.

Kompanija je osnovana za dizajn, proizvodnju, montažu, prodaju, uvoz i izvoz automobila, kamiona i svih vrsta motornih i transportnih vozila i njihovih dijelova.

Volkswagen grupacija je osnovana daleke 1937. godine i trenutno je vlasnik brojnih brendova automobilske industrije, a neki od njih su Audi, Seat, Skoda, Lamborghini, Porsche, Bentley, Man, Ducati i Scania.

U Turskoj proizvodne pogone već imaju poznati automobilski brendovi Fiat, Ford, Hyundai, Mercedes, Renault i Toyota. (AA)

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: