SwissBiHSwissBiH

Easy Jet odbio Wizz Airovu ponudu za preuzimanje


Autor: SwissBiH

Britanski niskotarifni avioprevoznik EasyJet saopštio je danas da je odbio ponudu za preuzimanje i da će sredstva u iznosu od 1,7 milijardi dolara, koja su mu potrebna da ojača poziciju na evropskom vazduhoplovnom tržištu, prikupiti prodajom akcija s prečim pravom kupovine.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Kompanija nije objavila od koga je dobila ponudu za preuzimanje, ali je navela da je ponuđenom cijenom za preuzimanje svih akcija u osnovi bila potcijenjena njena vrijednost, te da je potencijalni kupac nakon toga rekao da više nije zainteresovan za dogovor.

Reuters navodi da je u dobro obaviještenim izvorima saznao da je ponudu dostavila mađarska niskotarifna aviokompanija Wizz Air, koja je odbila da to komentariše.

Izvršni direktor britanskog prevoznika Johan Lundgren rekao je novinarima da je ponuda po svojoj prirodi bila vrlo uslovna, što ju je činilo vrlo neizvjesnom u pogledu ostvarivosti.

Aviokompanija je takođe najavila emisiju akcija s ciljem da ojača bilans stanja ako se nastavi negativan uticaj kovida 19 na poslovanje, a sredstva će iskoristiti i za unaprjeđenje konkurentnost u uslovima očekivanog oporavka evropskog vazdušnog saobraćaja u narednim godinama, na primjer, kroz širenje svog prisustva na ključnim aerodromima kupovinom više slotova.

Easy Jet namjerava da „ukrade“ dio tržišta prevoznicima kao što su IAG, vlasnik British Airwaysa, i grupaciji Air France – KLM, koja se povlače sa letova na kratkim relacijama.

Akcije Esay Jeta, koje su se početkom 2020, prije pandemije, trgovale za oko 15,50 funti, pale su jutros prije otvaranja Londonske berze za čak 14 posto, na 6,80 funti, da bi nešto kasnije blago ojačale, na 7,12 funti.

S tom cijenom tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost na berzi, iznosi 3,33 milijarde funti (4,59 milijardi dolara)

Izvor: Tanjug / BiznisInfo

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment