SwissBiHSwissBiH

EBRD zainteresovan za ulaganje u realni sektor


Autor: Anera

Federalni premijer Fadil Novalić ugostio je delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u kojoj su bili direktorica za zapadni Balkan Zsuzsanna Hargitai, dosadašnji direktor EBRD-a u Bosni i Hercegovini Ian Brown, novoimenovana direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl i viši bankar Josip Polić.

Premijer Novalić zahvalio je na dosadašnjoj uspješnoj saradnji Ianu Brownu, koji je ovu funkciju obnašao pet posljednjih godina, a novoj direktorici Manueli Naessl je poželio dobrodošlicu i dobar budući rad.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim projektima rađenim u saradnji sa EBRD-om i planovima za buduću saradnju.

“Iako od EBRD-a dobivamo finansijsku podršku, mi računamo i na tehničku pomoć od vas. Sasvim sigurno ćemo ubuduće jače otvoriti prostor za više investicija”, rekao je, između ostalog, Novalić.

U fokusu djelovanja u narednom period bit će nastavak izgradnje Koridora Vc, obnova pruga i ubrzanje željezničkog saobraćaja, projekti za jačanje privatnog sektora, obnovljive energije i zaštite okoliša.

Direktorica Hargitai je istakla da, osim podrške EBRD-a projektima vezanim za Koridor Vc, energetiku i obnovljive izvore, postoji i spremnost EBRD-a za ulaganja u realni sektor, Željeznice FBiH, kao i u komunalnu infrastrukturu s ciljem pružanja boljih usluga građanima.

Nova šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu dužnost preuzima 1. oktobra

Izvor: akta.ba

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: