SwissBiHSwissBiH

EK: Italiji rok do januara 2020. da riješi problem duga


Autor: Anera

Evropska komisija (EK) bi mogla dati Italiji rok do januara da napravi izmjene u fiskalnoj politici u skladu sa disciplinskim postupkom Evropske unije (EU).

Ta informacija se navodi u zapisniku sa jednog sastanka Komisije.

Ukoliko vlada u Rimu ove sedmice ne obavi prilagođavanja u svojim budžetskim planovima za ovu i narednu godinu, očekuje se da će Evropska komisija 2. jula predložiti da se pokrene disciplinski postupak protiv Rima zbog sve većeg duga Italije.

Taj postupak, koji će ministri finansija EU morati da podrže na sastancima 8. i 9. jula, primorao bi Italiju da brzo pooštri fiskalnu politiku ili se suoči sa kaznama.

Prema pravilima EU, kada se pokrene disciplinski postupak protiv države članice, Komisija može odrediti kratke rokove za preduzimanje neophodnih akcija. Najkraći rok je tri mjeseca, što bi značilo da bi Rim trebalo da usvoji nove fiskalne mjere do oktobra.

Zvanični Brisel, međutim, razmatra da Italiji da šest mjeseci za rješavanje najhitnijih manjkavosti, navodi se u zapisniku sa sastanka Komisije od 5. juna.

Nakon tog sastanka, Komisija je saopštila da je procedura protiv Italije opravdana jer je ta zemlja prekršila propise EU o dugu u prošloj godini, a ove i naredne godine će se, kako je procijenjeno, još više udaljiti od dogovorenih ograničenja.

Javni dug Italije porastao je na 132,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini, što je više nego dvostruko više od gornje granice EU od 60 odsto BDP-a.

Izvor: poslovnenovine.ba

Komentar-Kommentar-Comment