SwissBiHSwissBiH

Ekonomska borba i šansa na primjeru tehnologije: Huawei – povratak u budućnost


Autor: NAL

Sve češće smo svjedoci globalne šahovske partije koja se pred našim očima odigrava između dvije najjače ekonomije svijeta – SAD i NR Kine, koja se ogleda u mnogim poljima, a naročito u tehnološkom. Iako još nije okončan spor koji se među ovim zemljama vodi po pitanju uvođenja međusobnih carina, u posljednje vrijeme kroz medije vidimo i čujemo različite rasprave, (kontra)argumente i lobiranja u vezi sa djelovanjem kineskog telekomunikacionog giganta Huaweija u svijetu i njegovim intencijama vezanim za implementaciju bežične tehnologije pete generacije (5G) u zemljama širom planete.

Huawei, kao najveći svjetski proizvođač mrežne opreme visoke kvalitete djeluje u više od 170 država svijeta i danas s pravom može da se pohvali da je vodeći dobavljač za telekom kompanije u Evropi, dok većina svjetskih provajdera opremu od Huaweija naručuje zbog toga što tehnologiju kineskog proizvođača smatra superiornijom od one koju nudi konkurencija.

Ova firma uložila je velika sredstva u razvoj 5G mreže, koja za cilj ima da se u bliskoj budućnosti realiziraju idejna rješenja kao što su automobili na samoupravljanje, pametni kućanski aparati i drugi složeni digitalni internet sistemi. Nedavno jedan hirurg sa klinike na otoku Hajnan, na jugu Kine, uz pomoć Huaweijeve 5G tehnologije izveo operaciju na udaljenosti od tri hiljada kilometara, ugradivši neuralni stimulator u mozak pacijenta koji se nalazio u pekinškom kliničkom centru. Zahvat je trajao tri sata, a hirurg je nakon obavljene operacije izjavio da skoro da nije ni imao osjećaj da je pacijent toliko udaljen. Samo nekoliko dana prije, uz pomoć iste tehnologije, hirurg iz Pekinga uspješno je operirao jetru pacijentu u bolnici u Shenzhenu, na razdaljini od dvije hiljade kilometara.

Bojazan od kineskog telekomunikacijskog giganta

U američkoj kampanji koja ima za cilj da ograniči opremu Huaweia kako na svom, tako i na tržištima drugih zemalja, ističe se kako bi postavljanje opreme ove kompanije u mrežne sisteme predstavljalo prijetnju nacionalnoj sigurnosti, jer bi kineska vlada mogla koristiti istu za prisluškivanje ili pokretanje sajber napada. S tim u vezi, Huaweiju je zabranjena prodaja velikim američkim telekomunikacijskim operaterima, a u posljednje vrijeme vrši se i diplomatski pritisak na evropske i svjetske saveznike da isključe opremu te kompanije iz svojih 5G mreža.

Osim što je ova zabrana rezultirala nedavnom tužbom koju je Huawei podnio protiv američke vlade, iz Huaweija i njegovog rukovodstva uvjeravaju da ova kompanija neće pomagati u prikupljanju obavještajnih podataka. Huawei je odbacio sve navode da pomaže kineskoj vlasti s ciljem špijuniranja, te su istakli da ova kompanija nikada nije primila zahtjev od vlade da predaju podatke o svojim kupcima, niti da postave backdoor softver u svoju opremu. Kako su naveli, nikada ne bi učinili nešto što bi ugrozilo neku drugu državu ili građanina svijeta.
Huaweiu svakako u prilog ide činjenica da u 30-godišnjoj istoriji ove kompanije, nijedan dokaz nije pokazao da je njena oprema manje sigurna od opreme koju su napravili Ericsson, Nokia ili Samsung. Postojalo je na hiljade cyber napada na mreže, ali nikada nije pronađeno da je Huawei ubacio softverski backdoor kako bi olakšao neki od njih. O tome da ni sada ne postoje dokazi da 5G internet tehnologija Huaweia sa sobom nosi bilo kakve bezbjednosne opasnosti, nedavno je potvrdio i kineski premijer da Li Keqiang.

Odgovor Evrope, komšija i susjeda

Nedostatak dokaza o tome da Huawei prikuplja obavještajne podatke za Peking svakako će predstavljati veliki izazov za njihove neistomišljenike. Službenici Savezne kancelarije za informacijsku sigurnost Njemačke i Nacionalnog centra za sajber sigurnost Britanije nedavno su potvrdili da nisu našli nikakve dokaze da djelovanje kompanije Huawei predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Evropske zemlje odbijaju izravno zabraniti ovu kompaniju na svom tlu. Na nedavno održanom Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni, izvršni direktor Britanskog Vodafonea, Nick Read izjavio je da je u vezi sa ovim pitanjem potrebno imati procjenu rizika zasnovanu na činjenicama i da se u ovom trenutku govore stvari koje nisu utemeljene. Kako navodi Financial Times, čini se da su Britanija i Njemačka naginju protiv zabrane Huaweija u svojim državama.

Dok je iz Njemačkog ministarstva unutarnjih poslova nedavno rečeno da ova zemlja nije spremna isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, iz Deutsche Telekoma je stigla procjena da bi ih izgnanstvo ove kompanije sa tla Njemačke koštalo dvije godine dodatnog čekanja na 5G. Potencijalna zabrana Huawei opreme u ovoj zemlji primorala bi kompanije da zamjene kompletnu opremu, što bi industriju koštalo milijarde eura. Stoga je krovna udruga njemačke IT branše – Bitkom, upozorila da se ne žuri s isključivanjem Huaweija iz procesa dodjele koncesija, a sličan stav dijeli i njemačka kancelarka Angela Merkel koja nije isključila mogućnost da kineska kompanija izgraditi 5G mrežu u toj zemlji.

Ova kompanija je u Francuskoj uključena u testiranju 5G mreže sa više tamošnjih operatera i tvrtki, dok je susjedni Monako 2018. potpisao sporazum s kineskom grupacijom za uvođenje 5G mreže, a razvoj 5G mreže sa Huaweiem dogovorio je i Portugalski telekom operater Meo.

Kada je u pitanju odnos Hrvatske sa Huaweiem, premijer naših zapadnih susjeda Andrej Plenković je upravo ovu kinesku kompaniju istaknuo kao partnera u kontekstu digitalizacije države. Potvrda toga desila se već tokom samita Inicijative “16 + 1” (platforme za saradnju Kine i 16 zemalja istočne i srednje Europe), čiji je domaćin tokom protekle sedmice bio naš zapadni susjed. Tom prilikom Hrvatska je sa Huaweijem potpisala sporazum koji se odnose na digitalnu saradnju državne uprave sa ovim kineskim telekomunikacionim gigantom.

Kada su u pitanju naše istočne komšije, Huawei u Srbiji posluje duže od 12 godina, gdje se nalazi i njegova centrala za Zapadni Balkan. Ova kompanija već radi na procesima digitalizacije društva i unapređenju IT i telekomunikacione infrastrukture Srbije. Planirano je da Telekom Srbija do naredne godine svojim korisnicima ponudi kvalitetniji i brži internet i telefoniju sa 4K prijenosom video veze, koja će doći do svih korisnika, kako u razvijenim, tako i u ruralnim dijelovima zemlje.

Gdje je Evropa, gdje smo mi

Iako je industrija informacionih tehnologija u BiH u ekspanziji, neminovno je da napredak na putu informatizacije našeg društva ide mnogo sporije nego u zemljama okruženja, dok se sa Evropom nezahvalno uopšte i porediti. Možda najbolji primjer predstavlja činjenica da smo jedina zemlja na tlu starog kontinenta u kojoj 4G mreža tek treba da ugleda svjetlo dana. Nedavna svečanost dodjele dozvola telekom operaterima u BiH za implementaciju mreže četvrte generacije sigurno daje optimizam da ćemo uskoro u gornjem uglu svojih telefona moći vidjeti dugo čekanu oznaku 4G.

Značajnu ulogu u razvojnim projektima iz sektora telekomunikacija u našoj zemlji proteklih godina nerijetko su igrale upravo kompanije iz Kine, a u prvom redu Huawei. Njihovo učešće u procesima nabavki različitih rješenja i opreme rezultirao je povećanim nivoom konkurentnosti domaćih operatera, koji su postavljali visoke kvalifikacione zahtjeve, te insistirali na referencama koje postoje kod najvećih evropskih i svjetskih telekoma. S obzirom na kvalitetan portfolio rješenja i usluga, kineski gigant u periodu iza nas nije imao problem zadovoljiti uslove koji su stavljani ispred njih u BiH, te se aktivno natjecao u većini nabavnih zahtjeva, u kojima je nerijetko i pobjeđivao ispred svojih konkurenata.

Kada je u pitanju odnos Huaweia prema modernizaciji bh. društva, treba navesti i to da je sa ovom kompanijom u okviru regionalnog foruma inovacija, tehnologije i poduzetništva „Sarajevo Unlimited“ potpisana zajednička izjava o izgradnji pametnog i sigurnog grada i Sporazum o saradnji između Grada Sarajeva i ove kompanije, koji je formulirao okvir za buduću saradnju na konkretnim projektima u oblasti primjene novih tehnologija u lokalnoj upravi, te razvoju pametnih rješenja. Ocjenjuje se da će ovakvi Huaweijevi projekti ponuditi građanima naše zemlje novih 300 radnih mjesta, te pokrenuti program stažiranja namijenjen studentima na univerzitetima u BiH, što će doprinijeti daljem razvoju telekomunikacione industrije, bh. ekonomije i društva u cjelini.

Ovome u prilog govori i činjenica da je na netom okončanom međunarodnom sajmu privrede u Mostaru potpisan Ugovor o suradnji u području informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija između mostarskog Sveučilišta i Huaweia. Ugovorom su omogućena stručna predavanja, usavršavanja i prakse u istraživačkim djelatnostima ove kompanije, a kako su naveli iz Huaweia za najbolje studente biće ponuđeni i odgovarajući poslovi što pruža izvrsnu mogućnost za početak međunarodne karijere.

Kada je u pitanju dosadašnje djelovanje Huaweia u našoj zemlji, stariji stanovnici glavnog grada BiH sjetit će se i one njegove humanitarne dimenzije, koji je realizovan kroz akciju pružanja besplatnih preventivnih pregleda osobama treće životne dobi, kada je ova kompanija zajedno sa Ambasadom NR Kine u BiH, omogućila većem broju građana Sarajeva starijim od 65 godina da na KCUS-u, bez prethodne uputnice i pratećih administrativnih procedura, urade neke od za njih najvažnijih pregleda i laboratorijskih nalaza, koji su se odnosili na analizu krvi, krvnog pritiska i pregled očne mrene.

Ne propustiti mogućnosti koje su pred nama

Digitalna revolucija u BiH neminovno predstavlja razlog za određenu dozu bojazni i nepovjerenja kod građana naše zemlje prema novom i nepoznatom, a naročito dovodeći to u kontekst njihove informatičke (ne)sigurnosti. Tome u prilog idu i zastupnička pitanja upućena nadležnim tijelima s ciljem dobijanja odgovora na to da li su poduzete mjere zaštite od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža prilikom uvođenja 4G mreže.

Činjenica da je Huaweijeva oprema sastavni dio 4G mreža širom svijeta, te da, primjera radi, samo Deutsche Telekom ima instalirane Huawei sisteme u hiljadama svojih bežičnih stanica, daje dovoljno razloga za optimizam da bi ova kompanija svoja velika planetarna iskustva mogla primijeniti i u državi kao što je naša.
Uzimajući u obzir ranije navedene izjave čelnih ljudi Huaweia, kojima u potpunosti odbacuju bilo kakvu umiješanost ove kompanije u smislu mogućeg korištenja njihove opreme s ciljem prikupljanja obavještajnih podataka za kinesku Vladu, kao i to da se spomenute rasprave o učešću ove kompanije odnose na uvođenje 5G mreža u raznim državama svijeta, treba naglasiti da BiH u svoj telekomunikacijski prostor tek treba implementirati mrežu četvrte generacije, za koju je Huawei već odavno instalirao svoju opremu širom planete, a koja ranije nije bila sporna i dovođena u pitanje.

Sasvim je izvjesno da će i konstantni rast turističkih posjeta našoj zemlji, među kojima u posljednje vrijeme sve više dominiraju gosti iz domovine Huaweia, dodatno ubrzati potrebu za što bržom implementacijom 4G na teritoriji cijele BiH. Tako bi se, barem na kratko, vratili u budućnost i uhvatili korak sa vremenom, te smanjili svoj informacioni jaz za modernim svijetom.

Zahvaljujući nedavno uspostavljenom bezviznom režimu sa NR Kinom, samo tokom ove godine možemo očekivati oko 100.000 kineskih državljana u BiH. Ukoliko ovome dodamo i pojačani zajednički interes za infrastrukturnim ulaganjima velikih kineskih kompanija u našu zemlju, među kojima je i telekomunikacijski gigant Huawei, onda sve veće prisustvo Kine u Bosni i Hercegovini ne treba predstavljati iznenađenje.

S tim u vezi, mogućnosti koje pred nas postavlja Inicijativa „Pojas i Put“ kineskog Predsjednika Xi Jinpinga, koja je našu zemlju stavila na koridor kineskih investicija zajedno sa drugim zemljama svijeta, predstavlja generacijsku šansu

Izvor: Klix.ba

Komentar-Kommentar-Comment