SwissBiHSwissBiH

Erdogan: Turska pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj historiji


Autor: SwissBiH

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj historiji, javlja Anadolu Agency (AA)

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

“Turska je u Crnom moru pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj historiji”, kazao je Erdogan u obraćanju javnosti koje je ranije najavljeno.

Poručio je kako će Turska već 2023. godine početi koristiti plin iz Crnog mora.

“Naš brod za sondažna istraživanja Fatih otkrio je rezerve od 320 milijardi kubnih metara prirodnog gasa tokom bušenja započetih 20. jula 2020. godine”, dodao je Erdogan, napominjući da je energija vrlo ključan segment razvoja svake zemlje.

“Energija nije samo osnovni element razvoja nego je i od velikog značaja u uspostavljanju nacionalne nezavisnosti. Bog nam je otvorio vrata neviđenog bogatstva na sasvim drugom mjestu”, rekao je turski predsjednik.

Naglasio je da sondažna i seizmička istraživanja koja vrši Turska ni u najmanjoj mjeri ne ovise o stranim elementima.

“Odlučni smo da iz temelja riješimo energetsko pitanje naše zemlje. Slične dobre vijesti očekujemo i iz Sredozemlja”, kazao je Erdogan.

Istakao je također kako iza svih igara koje se odvijaju u istočnom Sredozemlju stoji i svađa oko podjele energetskih resursa.

“Nemamo pretenzije na bilo čija prava, ali nikome nećemo dozvoliti ni da ugrožava naša i tako nastavljamo putem ka našim ciljevima”, rekao je predsjednik Turske.

Poručio je kako će njegova zemlja nastaviti sa istraživanjima sve dok ne postane država izvoznik energije.

“Za nas nema zaustavljanja i odmaranja dok ne postanemo neto izvoznik energije”, kazao je Erdogan

Izvor: BiznisInfo.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment