SwissBiHSwissBiH

EU kaznila pet banaka s milijardu eura zbog ‘valutnog kartela’


Autor: NAL

Kažnjene su Barclays, Citigroup, JP Morgan, MUFG i Royal Bank of Scotland, dok je švicarska UBS oslobođena kazne jer je upozorila na postojanje kartela.

Antimonopolski regulatori Evropske unije kaznili su banke Barclays, Citigroup, JP Morgan, MUFG i Royal Bank of Scotland sa ukupno 1,07 milijardi evra (1,2 milijarde dolara) zbog manipulacija i nameštanja 11 valuta na spot deviznom tržištu.

Švajcarska banka UBS je oslobođena kazne od 285 miliona evra jer je upozorila Evropsku komisiju na postojanje dva kartela, prenosi Reuters.

Agencija Bloomberg navodi da je Citigroup kažnjena sa 310,8 miliona evra, Royal Bank of Scotland sa 249,2 miliona evra, a JP Morgan Chase sa 228,8 miliona evra.

Barclays će platiti 210,3 miliona evra kazne, a MUFG oko 70 miliona evra.

Istražitelji su, kako je saopštila EK, utvrdili da su pojedini zaposleni u tim bankama zaduženi za spot trgovanje 11 valuta “razmenjivali osetljive informacije i planove za trgovanje”, prenosi agencija AP.

Strategije preko online chat soba

Oni su, kako je saopšteno, ponekad koordinisali svoje strategije preko online profesionalnih chat soba.

“Spot trgovanje na deviznom tržištu je jedno od najvećih tržišta na svetu, koje svakog dana vredi nekoliko milijardi evra”, navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margrethe Vestager.

“Danas smo kaznili Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, J.P. Morgan i MUFG banku. Ova odluka šalje jasnu poruku da EK neće tolerisati dosluhe u bilo kojem sektoru finansijskih tržišta. Ponašanje ovih banaka potkopalo je integritet sektora na uštrb evropske ekonomije i potrošača”, dodala je Vestager.

Najnovija vest prouzrokovala je da akcije Barclays i Royal Bank of Scotland odmah krenu silaznom putanjom, dok su deonice UBS banke porasle

Izvor: AlJazeera Balkans

Komentar-Kommentar-Comment